COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

În această țară vor fi introduse prețuri minime la alcool

17 noi. 2017,, 01:30   În lume
1784 0

Scoția urmează să devină prima țară din lume care impune un preț minim de vînzare pentru băuturile alcoolice, într-o încercare de îmbunătățire a sănătății oamenilor.

Acesta a devenit posibil după ce Asociația de Whisky din această țară a pierdut un apel la instanța supremă din Regatul Unit. Planul este unul vechi de cinci ani, însă asociațiile de profil din Scoția s-au opus și l-au atacat în instanță. Iinstanța supremă din Regat a decis că impunerea unui preț minim nu încalcă nicio legislație europeană, relatează The Telegraph.

Oficialii scoțieni au anunțat că vor implementa legea cât mai repede, fiind așteptată să intre în vigoare la începutul anului 2018. Potrivit propunerii, o sticlă de băutură spirtoasă nu ar trebui să fie mai ieftină de 14 lire (peste 15 euro, peste 70 de lei), în timp ce o sticlă de vin ar trebui să aibă un preț minim de 4,69 lire (5,2 euro), iar un pachet de patru beri să coste cel puțin 4 lire (4,4 euro).

Potrivit propunerii, intenția este de a-i face pe cei cu probleme să consume mai puțin, deoarece băuturile alcoolice foarte puternice se vînd ieftin. În plus, măsura nu ar urma să afecteze barurile și restaurantele. De exemplu, doi litri de cidru ar urma să fie crească de la 3,99 lire la 7,50 lire.


Promotorii măsurii au mai argumentat că, în timp ce proiectul de lege era dezbătut în instanțe, zeci de mii de oameni au murit din cauza alcoolului. „E o decizie istorică și înțeleaptă, un punct de reper în încercarea noastră de a întoarce Scoția din relația problematică cu alcoolul”, a declarat Shona Robison, ministrul sănătății din Scoția.

Pe de altă parte, asociațiile de profil au spus că acceptă această măsură, dar că guvernul trebuie să sprijine industria whisky-ului de efectele negative ale legii. „E vital acest aspect pentru ca locurile de muncă și investițiile în industrie să nu fie periclitate”, a spus Karen Betts, directorul Asociației de Whisky din Scoția.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X