Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Franța au dat de urma uriașă a unui dinozaur (FOTO)

16 noi. 2017,, 04:30   Ştiinţă şi IT
3400 0

Paleontologii au descoperit, în Franța, cea mai lungă cărare de urme din lume a dinozaurului sauropod (dinozauri giganți erbivori).

Urma se întinde pe 155 de metri, vîrsta acestuia fiind de 150 de milioane de ani (sfîrșitul perioadei Jurasic). Despre descoperire se spune în articolul oamenilor de știință francezi, publicat în revista Geobios. În anul 2009, titlurile tuturor mass-media din lume anunțau că în apropierea satului francez Plagne din preajma Lion-ului a fost găsită o cărare de urme ale dinozaurului erbivor din perioada Jurasic.

Pornind în căutare, în următorii ani paleontologi au săpat pajiștea cu suprafața de trei hectare, unde fuseseră descoperite urmele. S-a dovedit că urmele găsite fac parte dintr-o cărare de urme, lungă de 155 de metri, formată din 11 amprente ale picioarelor. Studiul a arătat că urmele au fost lăsate de un sauropod, care cîntărea 35-40 de tone, lungimea totală a corpului acestuia (împreună cu coada) ar fi ajuns la 35 de metri. Lungimea pasului dinozaurului era de 2,8 m, el se mișca cu viteza de 4 km pe oră.

Din urmele dinozaurului se pot vedea amprentele celor cinci degete ale sale. Fiecare urmă este înconjurată de un inel de noroi cu diametrul de 3 metri, format atunci cînd piciorul dinozaurului s-a afundat brusc în solul moale. Lungimea tălpii sauropodului era de 94-103 cm. Cărarea de urme a fost atribuită noului Brontopodus Ichnofacies plagnensis.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?