Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Activitatea Guvernului în primele 50 de zile este apreciată diferit

25 iul. 2013,, 10:09   Politică
3643 11
Foto : flux.md
Activitatea Guvernului în primele 50 de zile de la învestire (30 mai 2012), este apreciată diferit de către experţi şi lideri politici.

Solicitat de reporterul "Infotag", directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că, în linii generale, Guvernul în frunte cu Iurie Leancă a fost destul de dinamic în această perioadă, fiind realizate multe acţiuni în beneficiul Republicii Moldova.

"Cred că multă lume s-a aşteptat la un eşec, însă asta nu s-a întîmplat. Guvernul a acţionat hotărît pentru a-şi îndeplini sarcinile trasate la început. Evident, cele mai multe succese au fost înregistrate pe linia Ministerului de Externe în direcţia integrării europene. De asemenea, au avut loc anumite schimbări la nivel de activitate a Guvernului fapt care i-a eficientizat activitatea. Printre aceste acţiuni se numără organizarea şedinţelor comune cu Parlamentul şi organizarea şedinţelor tematice în afara Chişinăului, unde se discută strategic pe domenii separate", a spus expertul.

În ceea ce priveşte implementarea unor acţiuni în domeniul combaterii corupţiei, Arcadie Barbăroşie a declarat că este mai rezervat în aprecieri.

"În acest context, aştept cazuri de rezonanţă de la Procuratură. Sper că în toamnă, lucrurile vor fi mai clare la acest subiect. Nu în ultimul rînd, aş vrea să menţionez activitatea ministrului Educaţiei, Maia Sandu, care a reuşit să înceapă combaterea corupţiei la examenele de BAC. Apreciez faptul că ministrul a avut susţinerea Guvernului în acest sens, deşi aş fi vrut ca această susţinere să fie mai vizibilă", a conchis expertul.

Directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a relatat pentru "Infotag" că în cele 50 de zile, Guvernul a reuşit destul de multe, în special în direcţia integrării europene.

"Autorităţile au finalizat negocierile cu UE pe marginea Acordului de asociere, care reprezintă un pas important pentru viitorul nostru european. De asemenea, Guvernul a reuşit să obţină o asistenţă impunătoare de 90 mil. euro pentru reforma justiţiei, fapt care va permite îmbunătăţirea actului de justiţie", a spus expertul.

Pe de altă parte, liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că în cele 50 de zile Guvernul nu a făcut nimic pentru a îmbunătăţi situaţia cetăţenilor.

"Guvernul Leancă prin definiţie nu poate face nimic bun în această situaţie. Modul în care abordează actualii guvernanţii problemele în Moldova sînt străine situaţiei reale din ţară. Toţi ei trăiesc într-o lume imaginară influenţată din viaţa din occident. Acţiunile propuse de Guvern din start nu sînt adecvate pentru situaţia reală din Moldova. Singurul rezultat vizibil este că Iurie Leancă începe să semene tot mai mult cu preşedintele Nicolae Timofti, adică activitatea acestuia este invizibilă", a spus Sergiu Mocanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?