Germania așteaptă de la Moldova dezrădăcinarea corupției

Germania așteaptă de la Moldova dezrădăcinarea corupției

Îmbunătățirea situației în sectorul justiției și eradicarea corupției sînt importante nu numai pentru atragerea investitorilor, ci și pentru prestigiul politic al Republicii Moldova.

O declarație în acest sens a făcut ambasadoarea Republicii Federale Germania în Moldova, Julia Monar, la o întîlnire cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, la care părțile au analizat punerea în aplicare a programului de reformă a Guvernului și au discutat perspectivele activării cooperării moldo-germane, inclusiv în domeniul investițiilor, relatează NOI.md.

Șeful Executivului a vorbit despre prioritățile Cabinetului de miniștri și a făcut o radiografie a stării actuale de lucruri din Republica Moldova. Pavel Filip a subliniat că la baza tuturor acțiunilor Guvernului stă Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

„Nu credem că doar prin declarații sau aprobarea unor legi ne apropiem de UE, ci prin reforme pe interior. Guvernul este axat pe schimbări fundamentale, de sistem, chiar dacă este necesar mai mult timp pentru a vedea efectele acestora”, a menționat Pavel Filip.

În context, ambasadoarea Germaniei a relevat importanța unui dialog direct, la toate nivelurile, cu statele europene, pentru a asigura vizibilitatea realizării agendei de reforme în Republica Moldova. Totodată, Julia Monar a accentuat că sînt necesare mai multe eforturi pentru a schimba percepția cetățenilor față de reforme și, în general, față de sprijinul pe care îl acordă UE țării noastre.

În această ordine de idei, șeful Executivului a specificat că un accent aparte este pus pe dezvoltarea economică a țării, ceea ce ar permite sporirea investițiilor sociale. „Am depus eforturi foarte mari pentru a schimba mediul de afaceri în unul confortabil pentru business. Investitorii mari sînt atrași nu doar de nivelul scăzut al impozitelor, ci de faptul că investiția lor se va afla într-un mediu absolut securizat”, a notat Pavel Filip.

Diplomatul german, la rîndul său, a precizat: „Pentru un investitor este foarte importantă stabilitatea politică, pe lîngă privilegiile pe care le oferă o anumită țară. Asanarea sectorului justiției și eliminarea corupției sînt importante nu doar pentru atragerea investitorilor, ci și pentru prestigiul politic al Republicii Moldova”.

La finalul întrevederii, prim-ministrul Pavel Filip a exprimat recunoștință pentru sprijinul constant oferit de Germania țării noastre, iar Julia Monar a dat asigurări că suportul bilateral și cel în cadrul Uniunii Europene va continua.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load