Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Consiliul Concurenței analizează posibilitatea concentrării economice prin preluarea controlului asupra ”Victoriabank”

13 noi. 2017,, 11:30   Economie
2532 0

Consiliul Concurenței analizează notificarea depusă de către Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și "Banca Transilvania"S.A. cu referire la preluarea controlului în comun asupra B.C. "Victoriabank"S.A. prin intermediul Holdingului "VB Investment Holding" B.V.

Potrivit comunicatului, Consiliul Concurenței va analiza această opțiune pentru a stabili compatibilitatea acestei concentrări economice cu mediul concurențial normal.

Consiliul Concurenței a declarat că este interesat în obținerea observațiilor și punctelor de vedere de la agenții economici terți referitoare la modul în care concentrarea economică ce urmează a fi realizată va influența sau va afecta concurența de pe piața bancară a Moldovei.

Anterior s-a comunicat că BERD și Banca Transilvania, care, fiind parteneri strategici, intenționează să devină proprietari ai cotelor de participare în capitalul băncii "Victoriabank", contribuind la dezvoltarea sectorului bancar din Moldova, precum și să susțină și obiectivul "Victoriabank" de a rămîne în continuare una dintre cele mai bune și mai valoroase bănci din Moldova.

Banca Transilvania a declarat că intenționează să investească în "Victoriabank", a treia bancă ca mărime din Moldova, să achiziționeze mai mult de 39% din capitalul său social după obținerea aprobării de la Banca Națională a Moldovei și a României.


Ceva mai devreme, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul Companiei VB Investment Holding, înregistrată în Țările de Jos, aflată în proprietatea și fiind controlată de BERD, a consolidat cota parte de 27,56% ale acțiunilor în "Victoriabank" pentru a restabili guvernanța corporativă eficientă și a atrage un investitor strategic puternic în "Victoriabank". Totodată, BERD este acționar al Băncii Transilvania din 2001.

După cumpărarea ultimelor 39% dintre acțiunile "Victoriabank", Banca Transilvania (BT) și BERD vor deține în comun un pachet de control la Victoriabank. Potrivit legislației în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru răscumpărarea altor acțiuni ale băncii.

De remarcat faptul că Grupul BT activează pe piața Moldovei începînd cu anul 2008, datorită filialei sale BT Leasing MD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?