Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Factorii interni și externi care ajută la reabilitarea simpatiilor proeuropene din Moldova, opinie

13 noi. 2017,, 08:32   Politică
5904 16

Chiar dacă forțele pro-UE vechi sînt discreditate sau colapsate, iar cele noi nu au intrat încă în posesia pîrghiilor de putere, potrivit unor sondaje, simpatiile proeuropene se reabilitează, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

El evidențiază că împreună cu multiplicarea dispoziției proeuropene are loc o descreștere a sprijinului pentru Uniunea Euroasiatică.

Mai mulți factori interni și externi au contribuit la revitalizarea vectorului european, opinează politologul.

În primul rînd, condiționalitățile UE se transformă într-o pîrghie neplăcută pentru autoritățile moldovene. Adițional, în cazul Moldovei, pentru prima dată în istoria relațiilor UE cu țările terțe sînt folosite pre-condiții de natură politică în schimbul asistenței macro-financiare. Destinul asistenței date depinde de gradul de distorsionare a concurenței electorale după introducerea votului mixt, dar și de funcționarea în general a instituțiilor democratice (statul de drept, mass-media, drepturilor omului), accentuează Dionis Cenușa.

În al doilea rînd, politologul vede un impact favorabil în evenimentele din UE care transmit un val pozitiv de emoții proeuropene, inclusiv în vecinătatea europeană. El enumeră o serie de dosare acide, care înainte de a fi închise făceau ca apropierea de UE să fie asociată cu un proces nefavorabil și chiar periculos. Mai exact, populismul anti-european a fost oprit, pentru cel puțin 4 ani, în urma scrutinelor din Franța și Germania, criza migranților și a azilanților și-a redus considerabil din intensitate, iar Brexitul inițiat de Marea Britanie devine extrem de defectuos și dezavantajos pentru cetățenii britanici.

Nu în ultimul rînd, politologul reamintește faptul că a crescut ponderea măsurilor de contracarare a propagandei ruse, re-utilizată de forțele pro-ruse din Moldova, în Republica Moldova, la nivel european și chiar global (prin implicarea Facebook, Twitter). Prin urmare, a minți despre UE devine mai dificil, iar credibilitatea Rusiei se descompune continuu, fiind asociată necondiționat cu principala sursă de dezinformare anti-occidentală și anti-UE.

Cu toate acestea, orice criză provocată de actuala guvernare în procesul de reforme, reacțiile dure din partea UE și/sau ratările nejustificate din partea opoziției extra-parlamentare, poate afecta în orice moment redresarea, încă fragilă, a sentimentelor proeuropene, concluzionează Dionis Cenușa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?