Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Operațiune franco-elvețiană: Opt persoane inculpate în Franța pentru terorism

11 noi. 2017,, 19:05   Externe
2591 0

Opt persoane, care fuseseră arestate marți într-o operațiune efectuată în Franța și în Elveția, au fost inculpate în cadrul unei anchete cu privire la pregătirea unui atentat în Franța, a indicat sîmbătă o sursă judiciară, citată de France Presse.

Comparînd vineri în fața unui judecător antiterorist, cei opt au fost inculpați pentru ,,asociere criminală teroristă”, a precizat aceeași sursă. Șapte dintre ei au fost plasați în detenție provizorie, iar al optulea, sub control judiciar, conform rechizitoriului parchetului.

În total, 10 persoane care au făcut postat mesaje cu conținut violent pe mesageria criptată Telegram, cu vîrste cuprinse între 18 și 65 de ani, au fost arestate în cursul acestei operațiuni antiteroriste, dintre care nouă în Franța. A 10-a persoană, o columbiancă de 23 de ani, a fost reținută în Elveția, unde a fost plasată în arest provizoriu pentru o perioadă de trei de luni, la cererea Ministerului Public al acestei țări.

Printre cele 10 persoane arestate marți figurează un elvețian de 27 de ani, descris de Paris drept un ,,pretins imam”, care i-ar fi îndoctrinat pe ceilalți, precum și un fost militar de 65 de ani, convertit la islam și două frați urmăriți pentru radicalizare.

Acesta este ,,un grup de indivizi care coresponda pe rețele securizate și care făcea afirmații extrem de violente”, a indicat vineri pentru Franceinfo procurorul Parisului, Francois Molins, evocînd referitor la planul lor ,,o trecere la acțiune în lunile următoare în Franța cu ținte mai degrabă nedeterminate”.

Potrivit unei surse judiciare, unii dintre ei se declarau ,,în mod explicit susținători” ai grupării jihadiste Statul Islamic.

Conform primelor elemente ale anchetei, nicio armă nu a fost găsită în cursul perchezițiilor în Franța, în sud-est și în regiunea pariziană. În schimb, a fost confiscat material informatic.

Această operațiune a intervenit după o anchetă judiciară deschisă în Franța în 19 iulie și o procedură penală lansată în Elveția în iunie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?