Ce s-a scumpit cel mai mult în Moldova

Ce s-a scumpit cel mai mult în Moldova

În Moldova continuă să crească prețurile la diverse mărfuri și servicii, iar nivelul anual al inflației a sporit aproape pînă la 8 la sută, relatează NOI.md.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în octombrie 2017 rata inflației în Moldova a constituit 1,5 la sută, iar în ansamblu de la începutul anului – 6 la sută. Totodată, rata anuală a inflației, adică inflația în ultimele 12 luni – din octombrie 2016 pînă în octombrie 2017 a constituit 7,9 la sută.

Potrivit datelor BNS, în octombrie 2017 indicele preţurilor de consum a crescut cu 1,5 la sută în comparație cu luna precedentă, din contul majorării în ansamblu a prețurilor la produsele alimentare cu 3,6 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,3 la sută, precum şi a tarifelor la serviciile prestate populaţiei cu 0,1 la sută.

Potrivit statisticii oficiale, în octombrie 2017 cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: fructe de livadă sîmburoase – cu 34,5 la sută, legume proaspete – cu 30,2 la sută. În special, tomatele s-au scumpit de 2,4 ori, dovleceii – cu 43,5 la sută, castraveţii – cu 42,0 la sută, vinetele – cu 40,5 la sută, harbujii şi zemoşii – cu 18,9 la sută, ardeii grași – cu 13,4 la sută, varza – cu 11,2 la sută, usturoiul – cu 5,8 la sută, sfecla roşie – cu 4,3 la sută.

Prețurile la ouă de găină s-au majorat cu 10,9 la sută, la slănină neprelucrată – cu 9,8 la sută, la cartofi – cu 3,1 la sută, la carnea de porc – cu 2,5 la sută, la unt ţărănesc – cu 2,4 la sută, la lapte şi produse lactate – cu 1,6 la sută, inclusiv la lapte integral – cu 2,6 la sută, brînză din lapte de vacă – cu 1,9 la sută, smîntînă – cu 1,5 la sută. Carnea de pasăre, preparatele din carne şi semifabricatele s-au scumpit cu cîte 1,5 la sută, carnea de vită – cu 1,4 la sută.

Totodată, s-au redus prețurile la citrice – cu 5,5 la sută, fructe exotice – cu 3,1 la sută, leguminoase – cu 2,4 la sută, fructe de livadă sămînţoase – cu 2,2 la sută, crupe – cu 0,9 la sută, ciuperci proaspete – cu 0,6 la sută, zahăr tos, peşte proaspăt şi congelat – cu cîte 0,1 la sută.

Printre produsele nealimentare în octombrie cel mai mult au crescut prețurile la paltoane şi pardesiuri pentru bărbaţi, copii şi femei – cu 11,1 la sută, 5,4 la sută şi respectiv 2,6 la sută, scurte pentru femei, copii şi bărbaţi – cu 5,5 la sută, 3,5 la sută şi respectiv 2,7 la sută. Sacourile, puloverele, jachetele pentru femei şi copii s-au scumpit cu cîte 1,1 la sută, cizmele  pentru bărbaţi şi copii – cu 3,4 la sută şi respectiv 3,3 la sută, ghete de cros pentru bărbaţi şi femei – cu cîte 1,3 la sută.

Prețurile la gazul lichefiat ambalat în butelii au crescut cu 4,3 la sută, la autoturisme – cu 1,1 la sută, pantofi pentru dame – cu 1,0 la sută, cămăşi, tricouri pentru bărbaţi, costume pentru femei, articole de menaj din ţesături, divanuri, paturi, canapele şi fotolii – cu cîte 0,7 la sută, unelte de muncă electrice, aparate de aer condiţionat, dulapuri pentru haine, garnitură pentru sufragerie şi dormitor – cu cîte 0,5 la sută.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare s-au înregistrat reduceri de preţuri la televizoare – cu 0,8 la sută, motociclete – cu 0,6 la sută, medicamente – cu 0,5 la sută, carburanţi, telefoane şi alte aparate pentru comunicarea la distanţă, aparate foto şi de filmat – cu cîte 0,3 la sută. 

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna octombrie 2017 a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la asigurarea transportului auto – cu 4,2 la sută, serviciile hoteliere – cu 2,5 la sută, serviciile pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 1,7 la sută, repararea şi închirierea apartamentelor – cu 0,7 la sută şi respectiv 0,6 la sută.

Totodată, preţurile la serviciile transportului aerian de pasageri au scăzut cu 3,1 la sută, la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 2,8 la sută, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 1,5 la sută, serviciile pentru evacuarea apelor uzate (or. Cahul) – cu 0,1 la sută.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load