Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Riscurile, depistate de experți la implementarea Programului «Prima Casă»

9 noi. 2017,, 16:01   Economie
3510 0

Experții salută dorința autorităților de a stimula piața ipotecară și de a-i ajuta pe tineri să-și rezolve problema cu locuințele, prin intermediul Programului «Prima Casă», dar au descoperit și cîteva riscuri.

Printre acestea au fost numite concurența neloială, dar și riscul excrocheriei, informează NOI.md

«Orice intenție a Guvernului de ajutorare a familiilor tinere în soluționarea problemei locative este salutabilă. Însă totodată este necesar să ne asigurăm că bunele intenții sînt și bine implementate și că în rezultat vom obține ceea ce ne-am dorit», scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

El a menționat că potrivit estimărilor și prognozelor experților în anul 2017 piața creditelor ipotecare, după o cădere de doi ani, își va reveni și va înregistra o creștere de 50%, față de anul precedent. În acest an, conform estimărilor experților numărul creditelor ipotecare noi contracte pentru procurarea locuințelor va atinge nivelul de 8650 dintre care marea majoritate sau 6580 pentru procurarea de apartamente.

Veaceslav Ioniță a mai menționat că Guvernul intenționează să stimuleze această piață și să-i ajute pe tineri să-și rezolve problema locuințelor, însă există două riscuri majore, primul dintre care e concurența neloială.


Expertul a atras atenția că «legea din start prevede că suportul le va fi oferit doar acelora care vor contracta credite de la bănci. Ce avem, de fapt, în prezent?

Numărul persoanelor care iau credite ipotecare este de 7-8 mii anual. În ultimii doi ani sectorul bancar trece prin dificultăți de creditare, iar pe acest fundal urmărim o înflorire a sectorului nebancar, care în cîțiva ani și-a dublat cota de piață de la 8% la 16%».

Potrivit spuselor sale, piața de creditare, inclusiv cea ipotecară, în acest an crește doar din cauza sectorului nebancar.

«Trebuie să admitem că cel puțin jumătate dintre acei care și așa au decis să ia un credit ipotecar, în cazul programului ”Prima Casă”, vor apela la acest program pentru a-și minimiza cheltuielile. Cea ce este bine. Dacă presupunem că apartamentele lor constituie jumătate din prețul maxim admis de lege, adică 500 mii de lei, atunci Guvernul va trebui să ofere un miliard de lei garanții anuale doar pentru acei care și așa au decis să-și procure locuința prin ipotecă. Aici noi nu vedem vreo problemă. Problema constă în condițiile Guvernului de a te credita DOAR DE LA BĂNCI», a subliniat economistul IDIS Viitorul.

«Ce avem în rezultat: Guvernul alocă UN MILIARD de lei anual, doar pentru a convinge cetățenii să nu ia credite de la companiile nebancare, care sînt mult mai eficiente în prezent, dar să meargă la bănci, care au probleme cu oferirea creditelor clienților. Deci, în loc să încurajeze concurența, Guvernul, fără să vrea, creează o concurență neloială în favoarea celor neeficienți», a scris Veaceslav Ioniță.

El a ținut să sublinieze că cerința de a obține aprobarea specială de la BNM este excesivă. «Cu ce ocazie acest impediment birocratic? Pe de o parte Guvernul luptă cu atribuțiile excesive, anulează actele permisibile, pe de altă parte le creează din nou. Există criterii de eligibilitate, stipulate în legea ”Prima Casă” și este suficient», a menționat expertul.

Deci, precum a menționat Veaceslav Ioniță primul risc major este că această lege nu ajută tinerele familii, dar este un lobby pe banii publici în favoarea băncilor și contra companiilor nebancare. Pentru a evita acest risc, este necesară o redactare a legii și includerea tuturor instituțiilor financiare în acest proiect de lege.

Un alt risc grav a numit expertul - riscul de excrocherie, menționînd că în condițiile unei piețe imobiliare slab dezvoltate, unde valoarea oficială a imobilului este mult mai mică decît valoarea reală, este foarte ușor de realizat o schemă foarte primitivă de excrocherie.

Așadar, de la persoana fizică este solicitată o contribuție de 10% inițial, ca aport personal. Însă persoanele fizice pot evita ușor această restricție, procurînd apartament, fără nici un risc financiar personal. Prin înțelegere cu vînzătorul este declarat o valoare a apartamentului cu 20% mai mare decît cea reală. Drept consecință persoana procură un imobil fără investiții personale.

«Astfel, spre exemplu, persoana procură un apartament cu valoarea reală de 25 mii USD, însă prin înțelegeri cu vînzătorul declară căvaloarează de 30 mii. Contribuția sa este de 3 mii USD, iar banca prin GARANȚIA Guvernului îi oferă un credit de 27 mii. Acest credit acoperă valoarea integrală a apartamentului, iar persoana rămîne și cu 2 mii USD, pe care îi poate utiliza la plata primelor tranșe», a menționat economistul.

«Consider că pe lîngă valoarea maximă a unui imobil, trebuie să existe și valoarea maximă admisibilă pentru 1 m² de imobil, ceea ce va determina riscul unei excrocherii», a scris Veaceslav Ioniță.

Totuși vreau să remarc că acest proiect de lege este binevenit, iar discutarea lui în public, doar va crește calitatea legii adoptate de Parlament. Iar în final vom avea o lege, care cu adevărat va fi un instrument de susținere a tinerilor la procurarea unui imobil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?