Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Schimbări în educație. Mai puține lecții pentru elevi și profesori

9 noi. 2017,, 15:01   Societate
8414 7

Elevii ar putea avea de studiat mai puţine discipline, iar profesorii nu vor fi obligați să stea la muncă mai mult de 35 de ore pe săptămînă.

Sînt doar cîteva dintre inițiativele Ministerului Educației, care își propune ca pînă la finele acestui an să elaboreze un proiect de strategie prin care se vrea reformarea sistemului de învățămînt din țară. Primii paşi deja au fost făcuţi, iar Ministerul susţine că inovaţiile ar putea fi implementate chiar din 2018.

Una dintre inițiative ține de evaluarea calității procesului de optimizare a școlilor din țară. În acest sens, copiii, părinții, dar și profesorii vor îndeplini chestionare pentru a vedea gradul de adaptare la noile schimbări.

În funcţie de rezultatele acestor studii, se va decide crearea școlilor filiale, dar și motivarea financiară a profesorilor nevoiți să meargă în altă localitate la muncă.

„Ne interesează să vedem și calitatea de transportare a celor circa 18.000 de copii, dacă într-adevăr se transportă cu autobuz școlar sau arendat, dacă într-adevăr cadrele didactice din școlile care s-au închis au fost reangajați", a spus șeful Direcției învățămînt preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu.

De asemena, Ministerul se află în plin proces de evaluare a curriculumului școlar pe fiecare disciplină în parte. În proces sînt implicați 500 de specialişti din domeniul educaţiei. E vorba despre cadre didactice, profesori universitari și societatea civilă. Se vrea comasarea unor discipline și reducerea numărului de ore pentru elevi.

„20 de ore învață cei din școala primară și ajung pînă la 34 de ore cei de la treapta de liceu. Pentru noi este destul de mult. Copiii trebuie să învețe ceea ce ar putea să le fie de folos doar. Să avem conținuturi moderne. Nu înseamnă că vor fi conținuturi mai ușoare", a specificat Valentin Crudu.

În același timp, Ministerul Educației își propune să micșoreze timpul petrecut de profesori în instituție, care nu va depăși 35 de ore pe săptămînă. Iar anumite activități ale cadrelor didactice, precum întîlnirile cu părinții, vor fi plătite.

Nu în ultimul rînd se dorește și reducerea semnificativă a volumului de rapoarte pe care trebuie să le prezinte cei din sistemul de învățămînt. Numărul documentelor ar putea scădea cu pînă la 50 la sută.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?