Potrivit lor, harta circumscripțiilor nu a fost consultată cu opinia publică înainte de a fi aprobată de Guvern. Totodată, ONG-urile pun la îndoială independența Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale, cea care a întocmit harta.
„Deși atît Codul electoral, cît și Regulamentul privind activitatea Comisiei stabilesc anumite criterii de calcul a numărului de circumscripții uninominale permanente în stînga Nistrului și peste hotare, Comisia le-a ignorat în totalitate. Asociația Promo-LEX a venit cu propuneri de criterii echidistante și clare, inclusiv în baza prevederilor Codului electoral, ce au permis să deducă necesitatea constituirii a șase circumscripții peste hotare. Comisia a aprobat doar 3 circumscripții peste hotare și 2 în stînga Nistrului, fără vreo explicație potrivit cărui criteriu s-a decis acordarea a 5 circumscripții pentru aceste teritorii, inclusiv cum s-a ajuns la formula 3+2”, argumentează grupul de ONG-uri.
Avînd în vedere neregulile depistate, organizațiile au lansat un apel public prin care cer amînarea implementării sistemului mixt de vot pentru anul 2022.
Printre semnatarii declarației se numără Asociația Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Fundația Est-Europeană, Institutul de Politici Publice, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Presei Independente etc.
Adăuga comentariu