X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Omenirea ar trebui să adopte un singur fus orar, universal

9 noi. 2017,, 01:30   Externe
7501 4

Anual, în perioada primăverii şi a toamnei locuitorii din multe părţi ale planetei trec la ora de vară şi apoi la cea de iarnă.

Discuţii cu privire la acest proces şi problemele provocate de schimbarea orei au stîrnit deseori controverse. Însă, în prezent, specialiştii prezintă tot mai multe dovezi ale problemelor de sănătate provocate de această schimbare.

Corpul uman nu ştie exact ce oră sau zi este. Organismul este condus de către un ceas biologic sau circadian intern care este afectat de prezenţa sau absenţa luminii solare. Science Alert notează că atunci cînd apare lumina solară, corpul primeşte o doză de hormoni care provoacă trezirea acestuia, atunci cînd se întunecă, organismul produce hormoni care îl calmează.

Atunci cînd ignorăm acest mecanism de bază şi ne forţăm corpul să funcţioneze conform orei locale, ne riscăm starea de sănătate, prezintă cercetătorii într-un nou studiu.

''Există dovezi ale faptului că studenţii care trebuie să meargă la şcoală la 07:30 au o capacitate mult mai redusă decît cei care încep cursurile la 8:30, acest lucru fiind produs din cauza faptului că cei dintîi luptă cu ritmul lor circadian,'' afirmă Gari Clifford, expert în afecţiuni ale somnului din cadrul Universităţii Emory din SUA.


''Aşadar, decît să-i forţăm pe toţi să se trezească mai devreme, ar fi mult mai benefic ca toate persoanele să se trezească mai tîrziu,'' adaugă el.

În cadrul unui studiu prezentat în 2015, s-a descoperit că persoanele cu o stare de sănătate precară tind să întîmpine mai multe dificultăţi atunci cînd realizează tranziţia către lumina zilei.

Fusul orar din diferite zone ale globului a fost implementat iniţial în cadrul Conferinţei Meridianelor din 1883. "Ţările au fost de acord să fie stabilit un timp local de 24 de ore, fiecare cu o lăţime de 15 grade, în funcţie de Meridianul Greenwich din Londra.'' a declarat Vassileva.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?