X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cum apreciază FMI perspectivele economice ale Moldovei

8 noi. 2017,, 12:21   Economie
2682 2

FMI consideră că creșterea PIB-ului Moldovei în anul 2017 va fi de 3,5%, perspectivele economice pentru țara noastră sînt favorabile, iar pe termen mediu se așteaptă o creștere a economiei cu 4%.

Acest lucru este menționat în materialele Fondului Monetar Internațional, date publicității după finalizarea lucrărilor în țara noastră a misiunii de evaluare a FMI în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie, relatează NOI.md.

Experții FMI au finalizat consultările cu autoritățile Republicii Moldova în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului FMI și au ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova în cadrul celei de-a doua revizuiri a Programului încheiat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismului extins de creditare (ECF), care deschide pentru Moldova accesul la o nouă tranșă în valoare de 22 de milioane de dolari.

Potrivit experților FMI, Moldova a beneficiat de o perioadă de stabilitate economică și financiară relativă de la ultima rundă de consultări conform prevederilor articolului IV al Statutului FMI. Creșterea economică s-a restabilit în urma crizei și, conform prognozei, se va tempera în 2017 pînă la circa 3,5 la sută.

A fost remarcat și faptul că inflația, care a atins un nivel maxim de peste 13 la sută în 2015, a înregistrat o descreștere rapidă, însă a depășit nivelul țintă pentru septembrie 2017, atingînd 7,6 la sută, în mare măsură din cauza șocurilor ce țin de ofertă. Executarea bugetului a fost bună în 2017, pe fundalul performanței robuste la venituri. Deși s-au înregistrat întîrzieri la capitolul investițiilor capitale, cheltuielile sociale prioritare au fost realizate în volumul scontat. Deficitul contului curent a crescut pînă la nivelul de circa 6 la sută din PIB în prima jumătate a anului 2017, dar în condițiile unor intrări semnificative de valută, leul moldovenesc s-a apreciat cu 10,9 la sută (comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent) în raport cu dolarul SUA, în timp ce rezervele brute s-au majorat pînă la 2629 de milioane de dolari SUA la finele lunii septembrie.


Conform evaluărilor efectuate de experții Fonfului, perspectivele pentru Republica Moldova sînt favorabile. Pe termen mediu, ei prognozează o creștere economică de circa 4 la sută, fiind afectată negativ de factori demografici. În anii următori, intermedierea financiară eficientă – facilitată de eforturile decisive de curățare a sectorului financiar – va constitui un factor cheie al creșterii economice pe intern, în timp ce redresarea durabilă a cererii externe din contul principalilor parteneri comerciali va veni în susținerea creșterii exporturilor. În contextul politicilor bugetare curente, riscul ca Moldova să se confrunte cu probleme în deservirea datoriei rămîne scăzut, iar dinamica generală a datoriei publice are un caracter sustenabil.

Totuși, se atestă în continuare riscuri semnificative. Printre acestea se numără: incertitudinea pe plan politic, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare, riscurile macrofinanciare legate de tergiversarea eforturilor decisive de curățare a sectorului financiar și riscurile legate de menținerea ritmului intens de implementare a reformelor pe parcursul unei perioade îndelungate, cu scopul impulsionării ritmului creșterii economice sustenabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?