Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

A fost anunțat termenul de valabilitate al rămășițelor lui Vladimir Lenin

3 noi. 2017,, 23:30   Externe
6021 1

În timp ce în Rusia se discută necesitatea înhumării „liderului” Revoluției din Octombrie, corpul lui va face o baie.

Chestiunea privind înhumarea corpului lui Lenin înainte de centenarul Revoluției din Octombrie este dezbătută în orice fel – ba Ramzan Kadîrov îndeamnă acesta să fie îngropat, ba Xenia Sobceak îi răspunde lui Kadîrov, spunînd că problema trebuie soluționată de toți cetățenii ruși la un referendum și nu de Putin. Am decis să întrebăm specialiștii cît de mult poate fi păstrată „mumia” liderului?

După cum a relatat anterior un fost angajat al laboratorului sovietic secret al Gheorghi Tișcenko, rămășițele liderului sînt „prelucrate în mod regulat în baie” - și din cînd în cînd apare cîte o veste că mausoleul este închis temporar din cauza acestor lucrări speciale.

Inițial, corpul lui Lenin a fost îmbălsămat de profesorul Abrikosov (în sistemul sanguin a fost introdus alcoolul, glicerina și formaldehida). Cîteva luni mai tîrziu, rămășițele lui au început să se distrugă, iar atunci bolșevicii stăteau pe gînduri – să-l înghețe sau să aplice o altă modalitate de îmbălsămare. A fost aleasă opțiunea propusă de profesorul Zbarski. Conservanții au fost introduși prin inciziile de pe corp, acesta a fiind cufundat într-o baie plină cu o soluție specială (de fapt, de atunci această operație se repetă în mod regulat).


Acum de rămășițele lui Lenin se ocupă Centrul Educațional și Metodologic pentru Tehnologii Biomedicale, potrivit ultimelor informații aici activează cinci persoane. Profesorul Alexei Iurceak, care lucrează în SUA, a comunicat acum doi ani că specialiștii sînt nevoiți să substituie anumite zone de piele și țesuturi cu „materiale plastice non-organice”.

Bineînțeles, autoritățile sau poporul, cum doriți, pot decide că destinația Mausoleului va fi schimbată și că corpul lui Lenin va fi îngropat. Și pot opri alocarea de fonduri pentru deservirea „sarcofagului”, lichidarea laboratorului, în cele din urmă. Dar cea mai simplă ipoteză este că rămășițele liderului, care au deja 93 de ani, ar putea să se deterioreze complet. Cît de posibil este acest lucru?

Situația pe marginea corpului lui Vladimir Lenin a fost comentată de Ghennadi Goriușkin: „Este un corp fizic conservat. Procesele care ar putea duce la descompunere au fost blocate. În starea actuală corpul neînsuflețit al lui Lenin va rămîne, cel puțin, tot atîta”.

O prognoză mai exactă și metaforică a dat doctorul în științe biologice, șef al Catedrei de evoluție biologică a USM (МГУ) Alexandr Markov USM: „Paleontologii demult studiază cît de mult pot fi păstrate rămășițele biologice. Se cunoaște că există bacterii pietrificate, a căror vîrstă este de aproximativ 3,5 miliarde de ani. Și există informații că, chiar și în oasele dinozaurilor, în caz de păstrare cu succes, se găsesc urme de molecule de proteine”.

„În ceea ce privește corpul lui Lenin, ținînd cont de realizările științei moderne, depozitarea într-o cameră ermetică sub sticlă, unde este creată și ajustată umiditatea optimă, sterilitate și mulți alți parametri, rămășițele liderului vor rămâne așa cum sînt acum încă mii de ani, ca, de exemplu, mumiile faraonilor în muzeele moderne”, a concluzionat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?