Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

CSJ îi păstrează unui deputat funcția de „director suspendat”

3 noi. 2017,, 13:51   Politică
3095 2

Deputatul democrat Boris Golovin a obținut o victorie la Curtea Supremă de Justiție în fața Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a constatat o încălcare a regimului juridic al incompatibilităților, în anul 2015, cînd parlamentarul a participat la concursul public privind ocuparea funcției de director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), al cărui învingător a fost recunoscut.

Potrivit materialelor dosarului, prin ordinul Ministrului Sănătății din 31 decembrie 2015, Boris Golovin a fost numit în funcția de director al CNAMUP, semnînd contractul individual de muncă. Astfel, a intervenit situația de incompatibilitate temporară cu funcția de deputat în Parlament, care a fost înlăturată la data de 29 ianuarie 2016, cînd Ministerul Sănătății a suspendat, la cererea parlamentarului, contractul individual de muncă.

Faptul că incompatibilitatea temporară cu funcția de deputat a fost înlăturată de Boris Golovin este confirmată și de un Raport al Comisiei juridică, numiri și imunități a Parlamentului care a constatat, la 24 februarie 2016, că „deputatul Boris Golovin nu se află în stare de incompatibilitate, deoarece din momentul numirii în funcție de director al CNAMUP nu a intrat efectiv în exercițiul funcției; și incompatibilitatea mandatului de deputat a fost soluționată din momentul suspendării contractului de muncă; prin urmare, Parlamentul este în imposibilitatea legată de a constata demisia de drept din funcția de deputat în Parlament a dlui Boris Golovin”.

În acest sens, deputatul a solicitat prin instanță anularea actului de constatare a ANI prin care s-a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților. Prin hotărîrea Judecătoriei sectorului Rîșcani, din 26 decembrie 2016, cererea a fost admisă. În susținerea soluției pronunțate, prima instanța a reținut că prevederile din Legea despre statutul deputatului în Parlament admite suspendarea contractului individual de muncă în perioada de exercitare a mandatului de deputat. Instanța a conchis că nu există nici o normă legală care interzice deputatului în Parlamentul Republicii Moldova de a participa, în timpul exercitării mandatului de deputat, la concursuri pentru ocuparea oricărei funcții și eventual de a ocupa anumite funcții.

Nemulțumiți de decizia primei instanțe, reprezentanții ANI au mers la Curtea de Apel Chișinău care, prin decizia din 29 iunie 2017, a admis cererea Autorității, casînd hotărîrea Judecătoriei Rîșcani. Magistrații și-au motivat decizia prin faptul că prima instanță eronat a considerat că de către Boris Golovin nu a avut loc o încălcare a regimului juridic al incompatibilităților, constatată de ANI.


„În sensul art. 5 din Legea despre statutul deputatului în Parlament, persoana care a fost aleasă în funcția de deputat și se află în situația de incompatibilitate, pînă la expirarea termenului prevăzut de lege pentru încetarea situației de incompatibilitate, va opta între mandatul de deputat și funcția care generează incompatibilitatea, demisionînd din una dintre funcții. Astfel, în termen de 30 de zile de la apariția incompatibilității, deputatul va demisiona din funcția incompatibilă cu mandatul și, viceversa, dacă deputatul decide să rămînă în funcția anterioară, el urmează să demisioneze din funcția de deputat și să depună cererea de demisie. Totodată, prevederile din Legea despre statutul deputatului în Parlament se aplică în situația garantării unui loc de muncă anterior și nu în cazul unui nou loc de muncă dobîndit în perioada exercitării mandatului de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Or, atît prevederile Legii despre statutul deputatului în Parlament în coroborate cu dispozițiile Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, garantează deputatului, după expirarea mandatului, locul de muncă anterior, și nu oferă dreptul de a suspenda contractul individual de muncă semnat în timpul exercitării mandatului de deputat”, s-a menționat în hotărîrea Curții de Apel.

La 5 iulie 2017 reprezentantul lui Boris Golovin, avocatul Igor Pohilă, a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel, solicitînd casarea acesteia. Magistrații CSJ au examinat argumentele expuse de reprezentantul parlamentarului și au decis casarea hotărîrii instanței inferioare.

„Este evident că constatările instanței de apel nu conțin o argumentare clară, bazată pe norme legale care guvernează raportul litigios și pe suportul probator administrat în cadrul cercetării judecătorești, din care să rezulte procesul deliberării și adoptării soluției emise”, se menționează în hotărîrea CSJ.

În acest sens, la 1 noiembrie 2017 a fost admis recursul declarat de reprezentantul lui Boris Golovin și a fost casată integral hotărîrea Curții de Apel Chișinău.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Boris Golovin a declarat că nicăieri în legislație nu este menționat că deputatul nu are dreptul să participe la anumite concursuri pentru ocuparea unei funcții.

„A fost organizat un concurs deschis la care eu am participat. După ce am fost anunțat învingător am solicitat suspendarea contractului de muncă. Eu nu am încălcat legislația”, a menționat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?