X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gremalschi: În Codul Educației există incoerență

3 noi. 2017,, 09:31   Societate
2351 0

În Codul Educației există o incoerență.

Învățămîntul este garantat de stat, dar configurația rețelei școlare a fost dată autorităților locale. În consecință, ministerul a pierdut unele competențe. Această opinie a fost exprimată de directorul Programului Educație din cadrul Institutului de Politici Publice, Anatolie Gremalschi, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Potrivit lui, formal, Ministerul Educației este responsabil de asigurarea accesului universal la educație, Guvernul finanțează învățămîntul, însă deciziile se iau pe loc. „În opinia mea, este o greșeală de sistem și ea trebuie gîndită foarte bine. Noi dorim să descentralizăm educația, dorim să transferăm competențele organelor locale pentru că ele mai bine cunosc situația, dar în același timp organele locale trebuie să-și asume și o anumită responsabilitate, să nu optimizeze mecanic școlile”, spune Anatolie Gremalschi.

Potrivit lui, ideea reformei a fost să fie asigurat accesul la educație de calitate și nu economisirea banilor.

Șeful Direcției învățămînt preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, a spus că pînă la 1 februarie anul viitor ar putea fi efectuată evaluarea de impact a reformei în educație. Indicatorii deja au fost aprobați și trimiși în teritoriu pentru evaluare. „Este nevoie de evaluarea reformei din învățămînt. Este foarte important pentru noi să înțelegem, dacă au fost anumite foloase din această reformă, dacă din punct de vedere economic a fost necesară, dacă acești bani au fost investiți tot în educație”, spune Valentin Crudu.

Potrivit reprezentantului Ministerului Educației, această evaluare nu a acut loc pînă acum, deoarece reforma școlară era pusă pe umerii autorităților publice locale de gradul unu și doi. În acest sens, Codul Educației urmează să fie modificat pentru ca tot ce se întîmplă în școală să fie coordonat inclusiv cu ministerul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?