X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Prima data în Moldova! Film despre istoria plaiului!

3 noi. 2017,, 14:11   Afiș
8914 2

Pe data de 13 noiembrie la postul TV NTV Moldova va avea loc demonstrarea primului episod al proiectului documentar, echipa de filmare a dezvăluit special pentru "Komsomolskaia Pravda" detalii ale lucrului asupra filmului.

Pentru prima dată în republica noastră este realizat filmul documentar „Istoria Moldovei“, care cuprinde întreaga perioadă istorică: de la apariția pe meleagul nostru a primului om pînă la sfîrșitul secolului trecut, adică pînă la proclamarea independenței. Corespondentul "Komsomolskaia Pravda" a privit primul episod al proiectului, în total vor fi trei, și a aflat detalii referitor la filmări. Al doilea și al treilea episod se află încă în lucru.

Sciți în armuri cehe

"În Moldova, nu a mai fost, pur și simplu, așa ceva. Niciodată. Nici în secolul trecut, cînd frații Lumiere au adus primul film în Basarabia, nici în deceniile următoare, nici în vremurile grele ale independenței. Nu am avut niciodată un film, care să povestească despre istoria Moldovei și nu doar fragmente ale acesteia. Iată că realizatorii au creat un asemenea film! Într-o formă ușoară, fascinantă, cu cadre frumoase și vederi cu reconstrucții ale unor evenimente istorice, se privește ca un serial detectiv! Și sînt sigură că filmul va fi scandalos. Nu datorită interpretării momentelor controversate ale istoriei, ci exclusiv datorită mentalității noastre: să criticăm și să ponegrim ne place tare mult! Iar între timp, realizatorii au lucrat asupra filmului cu pasiune, avînd un program de lucru dur și condiții foarte dificile".


În pauzele dintre filmări

"Nu ne cunoaștem propria istorie", spune Natalia Anisimov, regizoarea și producătoarea filmului "Istoria Moldovei" - asta este sigur! Iar echipa noastră de filmare a descoperit pentru sine fapte istorice, locuri uimitoare. În afară de consultanții-experți, cîte doi specialiști pentru fiecare episod, am intervievat istorici români, moldoveni, ucraineni, ruși, oameni de știință, lucrători ai muzeelor. Ei ne-au ajutat să adunăm elementele puzzle-ului într-o imagine de ansamblu. Chiar am acum o perioadă preferată din istoria Moldovei - Cucuteni-Tripolie, despre care se cunosc foarte puține lucruri, iar aceasta era o civilizație foarte puternică și dezvoltată. În așezările din această perioadă erau pînă la 2.000 de gospodării, casele erau cu două etaje. Un moment interesant: cînd se mutau la alte așezăminte, își ardeau casele. Pentru a filma această scenă, am făcut macheta casei și i-am dat foc. În film arată spectaculos ca o casă imensă, care arde.

Membrii echipei de filmare recunosc că cel mai dificil lucru a fost găsirea informațiilor și a artefactelor. A trebuit să fie adunate puțin cîte puțin și din toată lumea. Spre exemplu, o copie exactă a costumelor sciților și sarmaților a fost adusă de către cehul Daniel Říčan, care iubește Moldova și este pasionat de această perioadă a istoriei.

Astfel de scene din viața strămoșilor noștri vor putea fi văzute în primul episod

«Problema cea mai mare cu care m-am ciocnit în timp ce scriam scenariul a fost lipsa publicațiilor cu tematică istorică pentru cititorul obișnuit, a recunoscut Elena Pahomov, autoarea scenariului. – Ce-i drept, nici pentru altfel de cititori, de asemenea, nu există. Sînt lucrări separate în cîteva publicații științifice, teze anuale și rapoarte științifice. Dar aceasta este o lucrare pentru sine, nu pentru populație. Prin urmare, nu mai am întrebări referitor la cauza nivelului general scăzut de cunoaștere al istoriei. Cele mai puține informații sînt despre RSSM. Sînt puține amintiri, biografii. Probabil, că nu toți realizează că ei creează istoria. Așa că am lucrat cu istoricii, iar apoi chiar cu participanții la evenimente.

Tuturor acelora care au răspuns și au colaborat, mii de mulțumiri. Căci aceasta este și pentru mine o descoperire. La început mi-a fost groază. Oh, Dumnezeule! Tocmai trei episoade a cîte 45 de minute! De unde să iau atît de multe informații? Acum regret că în scenariu au ajuns doar fărîme: atît de multe fapte, descoperiri, încît nu au încăput toate în film".

Omeni primitivi în Duruitoara Veche

Filmările au avut loc în mai multe țări: Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Rusia, Ucraina, unde într-un fel sau altul există ceva legat de istoria meleagului nostru. La Moscova, în Muzeul de Istorie din Piața Roșie este expusă faimoasa comoară basarabeană, găsită în anul 1912. Iar în Bulgaria s-au păstrat morminte străvechi. La Rădăuți (România) - rămășițele cîtorva domnitori ai Principatului Moldovei, inclusiv a fondatorului statului Bogdan I. De fapt, filmările au avut loc în zeci de orașe și sate, nici să le poți enumera pe toate! Am reușit chiar să găsim rîul Moldova, conform unei versiuni, țara a fost numită după denumirea acestui rîu. S-a dovedit a fi un rîuleț îngust.

Iată și Ștefan pe cal alb!

Republica Moldova a devenit, de asemenea, un loc productiv pentru un film istoric. Scenele din viața omului primitiv au fost recreate în grota satului Duruitoarea Veche (raionul Rîșcani). Acolo într-adevăr, încă în perioada sovietică, a fost descoperită cea mai veche așezare omenească din Europa. Pentru filmarea scenelor din peșteră, am împrumutat pentru un timp de la magazinele second hand piei de animale, pe care le-au îmbrăcat membrii echipei. Ei au intrat atît de bine în rol, încît nici prietenii și nici rudele, care au văzut fotografiile lor de la filmări nu i-au recunoscut.

«Pentru mine, cel mai interesant lucru în acest proiect a fost posibilitatea de a combina filmările diferitor locuri și obiecte, animația, scenele de efect montate, a povestit Natalia Anisimov.- Reconstrucția evenimentelor istorice a fost deosebit de dificil de organizat. Dar, pe de altă parte, cînd oamenii își îmbrăcau costumele, ei se transfigurau. Se schimba expresia fețelor lor, gesturile, ei încadrîndu-se atît de bine în chipurile istorice cerute!»

"Turcii" sub Vaslui, îi așteaptă o luptă deloc ușoară!

În scena "Bătălia de la Vaslui", care a fost filmată în apropierea Chișinăului, a fost folosită o mașină, care face zăpadă și ceață. Întrucît, de fapt, rezultatul luptei a depins, în mare măsură, de condițiile meteorologice. Armata Moldovei a ajutat la reconstruirea celebrei lupte. Ostașii au primit uniforme și arme închiriate de la "Moldova-film" (recuzita a rămas după producerea filmului "Dimitrie Cantemir"), au împușcat într-adevăr, dar cu gloanțe oarbe. Apropo, echipa de filmare a reușit să găsească o copie exactă a unui tun vechi, la Academia de Poliție, care mai împușcă încă.

Și tunul a împușcat ca unul adevărat!

În film, puteți vedea și altă bătălie, cea a lui Dromihete, regele geților și a lui Lisimah, conducătorul Traciei, potrivit mărturiilor istoricului Strabon, pe Vasile Lupu împreună cu familia sa și multe alte lucruri interesante. Pentru veridicitate istorică, membrii echipei nu numai că au îmbrăcat costume din diferite epoci, ci și au deprins noi abilități pentru ei înșiși.

"Am învățat să facem torțe", rîde Natalia, "chiar putem organiza o procesiune cu torțe!"

Ștefan în carne și oase!

Cu scenele filmate ni s-au întîmplat o mulțime de lucruri curioase. Pe Ștefan l-am căutat timp îndelungat, actorul trebuia nu numai să semene la chip cu domnitorul, ci și să se țină bine în șa și să poată merge, de asemenea, bine călare. Chiar și un cal alb am găsit pentru "domnitor". Rolul a fost interpretat foarte bine de pirotehnician. Și iată că după o serie de filmări, ca să nu aștepte mașina blocată în noroi, "Stefan" a decis să meargă pe jos. În întîmpinare-i venea un localnic. Acesta din urmă s-a oprit, holbînd ochii uimit: "Nu-l vezi în fiecare zi pe Ștefan Cel Mare", și-a făcut omul semnul crucii, petrecîndu-l cu ochi mult timp.

Așa l-a văzut pe Ștefan cel Mare un localnic ... și și-a făcut semnul crucii

Cînd filmam fragmentul din balada "Miorița", ni s-a părut că am pus totul la punct, că am ținut cont de fiecare detaliu: costume, fluer, anturaj. Am pornit camerele. Ca dintr-o dată să constatăm că toate oile sînt numerotate: pe partea laterală ale animalelor, acestea erau numerotate cu vopsea, cu niște cifre uriașe. Ia, ce am mai rîs, dar ne-am descurcat: au filmat oile din cealaltă parte, unde nu erau numerotate.

În general, animalele nu sînt deloc ușor de filmat. În rezervație, în România, am găsit zimbri. Dar cînd echipamentul era gata instalat, animalele se ascundeau undeva și dormeau. Ce numai nu au făcut membrii echipei: scoteau diverse sunete, bocăneau în gard. Dar iată că zimbrii aceștia uriași s-au trezit și s-au repezit direct spre echipa de filmare. Oamenii au luat-o la sănătoasa. În timpul cursei, zimbrii mai că nu au dat jos gardul. Am reușit însă să filmăm cadre prețioase.

Nici cu caii nu a fost mai ușor. Trebuia să surprindem în cadru o herghelie, care să galopeze armonios. Caii au început să fugă, dar cînd am ajuns să-i filmăm, animalele au început să se împrăștie care și încotro.

Unele scene ale reconstrucției evenimentelor istorice am reușit să le filmăm în România, la Alba Iulia, acolo fiind în plină desfășurare festivalul. Nu am încheiat filmările, mai avem de filmat o mulțime de scene!

Unele scene au fost filmate la Alba Iulia, în România

În prezent, cel de-al doilea episod se află în proces de montare

Militarii moldoveni, măsurînd costumele de pe vremurile lui Ștefan cel Mare

Pentru al treilea episod încă mai filmăm. Dar în curînd vom putea vedea întregul film. La ziua de azi acesta este cel mai de succes manual pentru cunoașterea istoriei Moldovei. Pe care, din păcate, trebuie să recunoaștem, noi nu o cunoaștem!

Filmul "Istoria Moldovei" este realizat la inițiativa președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Regizor și producător al filmului este Natalia Anisimov, scenaristă - Elena Pahomov, prezentator - Vlad Ardovan, cameraman - Evgheni Dedcov, operator - Sergiu Mardari, compozitor - Elias Tadeus, montator -Alexandr Dedcov, vocea de după cadru - Iurie Dercaci.

Despre ce este acest film

Filmul „Istoria Moldovei“ constă din trei episoade, fiecare a cîte 45 de minute. Primul epizod cuprinde perioada de la omul primitiv pînă în Evul Mediu. Al doilea episod - Evul Mediu, constituirea Pincipatului Moldovei, înainte de formarea Basarabiei. Al treilea episod – din anul 1812 și pînă la independență. În film puteți vedea reconstrucția unor bătălii reputate ale domnitorilor: Vasile Lupu, Ștefan cel Mare, multe dintre ele constituie, de fapt, istoria Moldovei: locuri, artefacte, comori, unelte de muncă și bijuterii. În plus, filmul pentru mulți va fi o adevărată descoperire a frumoaselor și importantelor destinații turistice ale republicii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?