X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Banca Națională a Moldovei prevede încetinirea creșterii prețurilor

2 noi. 2017,, 14:25   Economie
2027 0

Banca Națională a Moldovei a menținut prognoza inflației anuale pe anul 2017 la nivelul de 6,5 la sută, diminuînd-o față de anul 2018 cu 0,4 puncte procentuale – de la 4,4 la sută pînă la 4 la sută.

Acest fapt l-a comunicat Președintele Băncii Naționale a Moldovei Sergiu Cioclea, prezentînd cel de-al patru în acest Raport asupra inflației al BNM, relatează NOI.md.

Se prevede că inflația anuală în țară, începînd cu trimestrul IV al anului 2017, se va diminua repede și va reveni în intervalul de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației pe termen lung de 5 la sută în I trimestru al anului 2018 și se va menține pe parcursul a două trimestre consecutiv. Începînd cu trimestrul III al anului 2018, inflația anuală pe parcursul celor trei trimestre se va plasa sub limita inferioară a intervalului, după care, din trimestrul II 2019, va reveni în interval și se va plasa, la sfîrșitul orizontului de prognoză, în proximitatea țintei inflației.

Șeful BNM a specificat că în acest context și în lipsa unei devieri vădite a factorilor și presupunerilor care stau la baza prognozei curente a BNM, politica de micșorare a ratei de bază se va menține în viitoarele luni.

Prognoza actualizată a inflației se bazează pe ipoteza privind creșterea economiilor țărilor din Uniunea Europeană și Rusia, majorarea prețurilor mondiale la petrol și gaze naturale, reducerea cererii, consolidarea valutei naționale, reducerea tarifelor la energia electrică și încălzirea centralizată.


Potrivit Raportului asupra inflație al BNM, modificarea prognozelor pe viitor ar putea fi influențată de astfel de factori: ambiguitatea fluctuațiilor prețurilor la petrol; schimbarea situației pe piața valutară internațională; vulnerabilitatea prețurilor la legumele moldovenești, în contextul condițiilor meteorologice în viitorul apropiat și incertitudinii cu recoltarea produselor agricole în 2018; incertitudinea privind modificările tarifelor reglementate; premise pentru reducerea tarifelor la încălzire centralizată; o posibilă reducere a prețurilor la medicamentelor; scăderea competitivității produselor moldovenești pe piețele internaționale datorită aprecierii leului; amînarea investițiilor în infrastructură; lichiditatea excesivă a sectorului bancar; reforma sistemului de pensii; creditarea slabă a economiei etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?