Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul respinge o altă inițiativă înaintată de Dodon

1 noi. 2017,, 15:51   Politică
10096 16

Propunerea legislativă a șefului statului privind reducerea vîrstei de pensionare la 62 pentru bărbați și 57 pentru femei a fost avizată negativ astăzi de Guvern, informează Noi.md.

Membrii executivului au precizat că autorul proiectului nu a abordat aspectul acoperirii financiare. ”Ţinînd cont de faptul că resursele financiare existente sînt direcționate spre realizarea angajamentelor deja asumate, proiectul nu poate fi susținut”, se arată în avizul Guvernului.

Propunerea lui Igor Dodon a stîrnit critici din partea premierului Pavel Filip, care a calificat-o ca fiind una populistă.

”Conținutul acestei inițiative este unul foarte populist, alte cuvinte nu există care ar caracteriza substanța acestei inițiative, pentru că trecerea înapoi la vîrsta de pensionare anterioară, dacă autorul era să fie sincer, trebuia să spună că avea să însemne micșorarea pensiilor pentru oameni. Nu există miracole, și rezultate fără multă muncă.

Reforma sistemului de pensii s-a dovedit a fi una bună, iar rezultatele se văd și se resimt de către pensionarii. Noi le-am readus acea echitatea care l-a fost furată. E foarte simplu să vii cu asemenea inițiative, știind că nu porți răspundere pentru identificarea surselor de finanțare”, a reacționat Filip.


Menționăm că reforma sistemului de pensii adoptată în decembrie 2016 prevede egalarea vîrstei de pensionare și a stagiului de cotizare a femeilor cu cel al bărbaţilor. Astfel, femeile și bărbații vor ieși la pensie la vîrsta de 63 de ani, iar stagiul de cotizare va fi egalat și va constitui 34 de ani. Potrivit modificărilor,vîrsta de pensionare standard de 63 de ani va fi stabilită începînd cu 1 iulie 2019 pentru bărbați și 1 iulie 2028 pentru femei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?