Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gheorghe Mustea, inclus în top 100 muzicieni ai lumii (VIDEO)

31 oct. 2017,, 18:28   Societate
11715 1

Compozitorul, dirijorul și academicianul Gheorghe Mustea a fost desemnat de Centrul Internațional Biografic din Cambridge unul din cei mai influenți 100 de compozitori ai lumii în anul 2017, comunică Noi.md.

Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul evenimentului de lansare a unei noi cărți dedicate creației și vieții profesionale a maestrului. Supranumit de oamenii de cultură drept „magicianul notelor” și „animatorul cultural al țării”, Gheorghe Mustea s-a arătat vădit emoționat de omagiul care i-a fost adus prin intermediul noii cărți biobibliografice semnată de scriitoarea Liliana Balan, șefa secției audio-vizuale a Bibliotecii Naționale. Cartea cuprinde toate documentele și articolele despre activitatea maestrului.

„Această carte este într-un format foarte interesat, așa cum mi-am dorit eu și le mulțumesc autorilor pentru acest lucru. Pentru mine această carte este forate scumpă din cauză că eu, de azi înainte, voi găsi toate materialele care îmi vor trebui, care pe parcursul întregii activități s-au adunat”, a menționat Gheorghe Mustea.

„Un nume mare în țara asta a noastră, și nu numai. Cambridge l-a recunoscut drept unul din 100 cei mai influenți compozitori ai lumii pentru anul 2017. Cred că este cea mai mare onoare pe care ne-a acordat-o țării în general un astfel de centru universitar cum este Cambridge”, a declarat președintele Comisiei parlamentare cultură, Vladimir Hotineanu, prezent la evenimentul de lansare a cărții.

La rîndul său, rectorul Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Ion Gagim, a remarcat că ceea ce a făcut maestrul Mustea pentru patrimoniul cultural al țării nu a făcut nimeni pînă acum. „Gheorghe Mustea s-a lansat în lumea muzicii pe o orbită universală. Universalitatea talentului dumisale și-a găsit expresie în universitatea genurilor pe care le-a abordat”, a menționat Ion Gagim.


Compozitorul Gheorghe Mustea s-a născut la 1 mai 1951 în satul Mîndreşti, raionul Teleneşti. El este director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, maestru emerit în artă, artist al poporului, laureat al Premiului de Stat, cavaler al Ordinului Republicii, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Studii Aplicate din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?