Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Procuratura: Asasinului Proca i s-au promis bani pentru calomnierea lui Plahotniuc

31 oct. 2017,, 16:20   Societate
4102 6

Ucigașului Vitalie Proca, care îşi ispăşeşte pedeapsa de mai mulţi ani într-o închisoare din România, i-au promis să-i plătească 600 mii de euro, ca el să-l numească pe președintele Partidului Democrat din RM și coordonatorul coaliției de guvernămînt, Vlad Plahotniuc, comanditar al omorului finanțatorului rus, Gherman Gorbunţov.

Acest fapt a fost comunicat, marţi, la o conferinţă de presă de la Chişinău de către Vitalie Busuioc, şeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

El a explicat că această tranzacţie i-a propus-o lui Proca, prin intermediari, Renato Usatîi, preşedintele „Partidului Nostru”, primarul oraşului Bălţi.

„200 de mii de euro din această sumă au fost deja transmise diferitelor rude ale lui Proca. În legătură cu aceasta Procuratura are depoziţiile a patru persoane”, a menţionat omul legii, care consideră că în realitate, anume Usatîi, a fost comanditarul asasinării lui Gorbunţov, care a eşuat, în martie 2012.

„S-a stabilit că în 2011 Ustaîi a înființat o comunitate criminală, din care făceau parte atît cetățeni ai RM, cît și din alte state. Ei aveau drept scop eliminarea lui Gorbunţov, care datora unor persoane din Rusia pînă la 300 de milioane de dolari. Usatîi i-a angajat pentru omor pe recidiviştii Ghenadie Vechiu şi Oleg Timoşenco, autoritatea interlopă Ion Druţă (cunoscut ca „Scriitorul”), Valeriu Halupa şi alţii. Ei au elaborat planul atentatului, angajîndu-l în calitate de asasin pe Vitalie Proca. Pentru Proca a fost pregătit un paşaport fals de cetăţean al României pe numele lui Aureliu Dospin şi un pistol cu amortizor. Acesta, deplasîndu-se la Londra, a împuşcat în Gorbunţov, dar, în pofida numeroaselor plăgi, finanțatorul a supraviețuit. Proca a fost arestat, mai tîrziu, la Moscova şi extrădat autorităţilor României”, a amintit procurorul.


El a comunicat că omorul lui Gorbunţov a fost evaluat la 500 mii de dolari, dintre care lui Proca i-au fost promiși 200 mii de dolari, oferindu-i-se un avans de doar 50 mii de dolari. Potrivit spuselor lui, anchetarea crimei la comandă împotriva finanţatorului rus este în curs de desfășurare și în Marea Britanie.

„Noi am adresat instanţelor competente ale Marii Britanii un demers de a delega un funcţionar special, pentru a participa la acţiuni procesuale pe teritoriul Moldovei. Deocamdată, nu am primit răspuns. Avem însă răspuns la demerusl nostru de a iniţia procedura extrădării lui Usatîi, adresat instanţelor competente din Rusia, în legătură cu inițierea pe numele acestuia a unei cauze penale. Demersul a fost trimis în septembrie, dar tocmai acum el a fost respins, iar unul dintre motive a fost faptul că Usatîi deţine cetăţenia Rusiei”, a declarat Busuioc.

El a menţionat că din banda constituită de Usatîi doi participanţi – Proca şi Druţă – au fost condamnaţi, iar Vechiu şi Timoşenco au fost daţi în căutare internaţională.

Gorbunţov şi Usatîi au fost coproprietari ai Băncii Comerciale moldoveneşti Universalbank, care în 2012 a dat faliment. Ambii dau vina unul pe altul în ce privește falimentarea instituției financiare. Pe 2 noiembrie a fost anunțat interviul exclusiv al lui Proca la postul privat de televiziune din Moldova Jurnal TV (controlat de oameni de afaceri Viorel și Victor Ţopa, condamnați în Republica Moldova, care au fugit în Germania). În cadrul lui asasinul condamnat urmează să-l numească pe comanditarul atentatului de asasinare a lui Gorbunţov. Usatîi din august 2016 se ascunde de justiţia moldovenească la Moscova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?