Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Închiderea școlilor: Ministerul Educației demarează o investigație

31 oct. 2017,, 12:53   Societate
8271 5

Ministerul Educației va evalua cum a decurs procesul de optimizare a școlilor din țară în ultimii 10 ani, a anunțat astăzi Monica Babuc, citată de Noi.md.

În baza evaluărilor făcute, autoritățile vor reorganiza rețeaua instituțiilor de învățămînt din țară, urmînd să înlăture greșelile comise în procesul de optimizare. Ministrul a precizat că în anii 2010-2017 a fost închise 218 școli și reorganizate altele 303. Potrivit ei, premisele care a dus la închiderea școlilor a fost numărul mic de elevi, lipsa cadrelor didactice, prognozele demografice negative. Cu toate astea, Monica Babuc recunoaște că au fost comise și erori.

„Ne-am convins că în acest proces au fost comise acțiuni pripite și chiar acțiuni care pot fi calificate ca și fundamental greșite. Din acest considerent am inițiat un dialog cu autoritățile publice locale pentru a evalua procesul de optimizare a școlilor. Vrem să înțelegem care au fost avantajele economice a procesului de optimizare, dacă au existat anumite economii la buget. Vrem să analizăm impactul asupra elevilor și cadrelor didactice a închiderii școlilor”, a relatat astăzi Monica Babuc în urma ședinței săptămînale a PDM.

Evaluarea procesului de optimizare a școlilor va dura pînă în februarie 2018, iar în baza analizei efectuate, autoritățile vor veni cu propuneri de modificare a Codului educației. „Pentru noul an școlar vom veni cu o viziune clară asupra modului cum trebuie să aibă loc procesul de optimizare”, a adăugat Monica Babuc.

Totodată, ministrul Educației a anunțat că a fost inițiată modificarea curriculumului școlar, după ce părinții și elevii s-au plîns că este prea încărcat. În acest sens, au fost create 30 de grupuri de lucru constituite din 500 de membri, care vor evalua conținutul curriculumului la fiecare disciplină școlară, inclusiv testele de bacalaureat.


„Nu este vorba despre o inițiativă de ușurare a sarcinii elevilor, ci de o reactualizare și adaptare la realitățile zilei. În baza evaluărilor, Ministerul va elabora conceptul de modernizare al curriculumului, care va fi prezentat spre aprobare în decembrie 2017”, a specificat Babuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?