X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Tirul cu arcul renaște în Moldova (VIDEO)

20 iul. 2013,, 09:00   Societate
13788 2
Foto : noi.md
Pe timpuri, această probă sportivă era o modalitate de vînătoare și o armă de război. Acum, a devenit o disciplină olimpică care educă caracterul, rezistența și încrederea în sine. Este vorba despre tirul cu arcul. În calitate de probă sportivă tirul cu arcul a apărut în secolul 15, în Elveția, iar disciplină olimpică a devenit la Jocurile Olimpice de la Paris din anul 1900.

În istoria sportului moldovenesc sînt mai multe distincții la nivel înalt, inclusiv medalii olimpice. În prezent, în Moldova tirul cu arcul renaște. Cîndva, în Moldova erau arcași foarte puternici, însă ulterior despre acest sport practic nu s-a mai auzit nimic. Rezultatele au început să apară în ultimii ani, odată cu apariția a doi lideri: Alexandra Mîrca și Dan Olaru, care deja de la vîrsta de 16 ani au început să cîștige medalii la competițiile internaționale.

Însă cea mai vestită sportivă din istoria Moldovei la această probă rămîne Natalia Valeeva. Sportiva din Tiraspol a cucerit două medalii de bronz la Olimpiada de la Barcelona din anul 1992. O medalia a fost obținută la individual, iar alta în competiția pe echipe. Valeeva și acum se află în topul celor mai buni arcași, însă evoluează pentru Italia, unde s-a stabilit din motive familiale.

În prezent, în Moldova tirul cu arcul este practicat de circa 60 de sportivi. Există mai multe motive ca acest număr să nu crească vertiginos. În primul rînd, numărul mic de inventar sportiv, în al doilea – lipsa de antrenori. În prezent, există doar două secții de tir cu arcul – la Chișinău și Tiraspol. În capitală sportivii dispun de un poligon special amenajat care corespunde tuturor normelor din acest domeniu. În pofida greutăților, secții sînt, numai că doritori nu prea se găsesc. Antrenorii încearcă să atragă noi discipoli cu forțe proprii, însă acest sport necesită timp și răbdare. Pentru a atinge performanțe, tirul cu arcul trebuie de practicat de la o vîrstă cît mai fragedă, restricții de vîrstă nu există. Principalul e ca tînărul arcaș să aibă un caracter corespunzător.

Antrenorii afirmă că tirul cu arcul cultivă încrederea în sine și deschide noi orizonturi. De menționat că tirul cu arcul nu poate fi numit un sport prea costisitor. Cheltuielile de bază sînt legate de procurarea arcului, însă pînă nu veți deveni un sportiv de clasă înaltă nu aveți nevoie de el. Pentru tirul cu arcul sportivul trebuie să depună eforturi considerabile, cu atît mai mult, pentru a nimeri ținta, iar acest lucru necesită concentrare maximă, calcularea puterii și direcției vîntului, respirație uniformă și forță fizică. Mîinile trebuie să se potrivească arcului, iar arcul – creierului.

În Moldova apar tot mai mulți sportivi care corespund acestor cerințe. Sportivii noștri intenționează să dezvolte și mai mult acest sport în Moldova și să obțină cît mai multe rezultate pe arena mondială.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?