Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

O nouă ceartă la Parlament din cauza Găgăuziei

27 oct. 2017,, 11:50   Politică
6919 3

Propunerea deputaților PSRM privind crearea a trei circumscripții electorale în Găgăuzia, la scrutinul de anul viitor, a stîrnit dezbateri aprinse astăzi la Parlament, comunică NOI.md.

Propunerea a fost enunțată de deputatul Vladimir Țurcan, care a menționat că formarea a două circumscripții, număr stabilit de comisia specială, nu este suficient.

„Crearea a doar două circumscripții nu corespunde recomandărilor OSCE. Aceste recomandări s-au respectat pentru raionul Taraclia, unde sînt 36 de mii de alegători - o circumscripție, iar la 135 de mii de alegători în Găgăuzia s-a dispus crearea a doar două. Nu este corect”, a argumentat Țurcan.

Inițiativa PSRM a stîrnit un val de critici la Parlament, socialiștii fiind acuzați de faptul că își urmăresc propriile interese electorale.

„Noi deja am agreat o modalitate de formare a circumscripțiilor și, cînd am agreat, am spus clar că nu Parlamentul, ci o comisie va decide care sînt hotarele circumscripțiilor, cîte vor fi. Aceasta ar fi o ingerință a politicului într-o decizie care nu ține de politic. Trebuie să tratăm toți cetățenii în mod egal. Acum nu vă convine și vreți să interveniți în mijlocul acestui proces”, a declarat deputatul PPEM Valeriu Ghilețchi.


„Găgăuzia poate fi ajutată atunci cînd trebuie, dar acum trenul a plecat. Încetați cu aceste acțiuni populiste”, a spus revoltat deputatul PD Corneliu Dudnic.

„Eu înțeleg competiția pentru teritorii, dar este foarte complicat de revenit acum”, a spus, la rîndul său, președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Propunerea PSRM a fost respinsă de Legislativ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?