X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce a discutat ambasadoarea Germaniei în Moldova cu liderul de la Tiraspol

26 oct. 2017,, 13:11   Politică
2937 1

Ambasadoarea Germaniei în Moldova, Julia Monar, şi preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, au discutat în ajun, la Tiraspol, aspecte ale reglementării transnistrene.


Potrivit site-ului liderului transnistrean, Krasnoselski a menţionat că administraţia Transnistriei "este deschisă pentru dialog constructiv cu partea moldovenească pentru soluţionarea problemelor actuale în domeniile economic, umanitar şi cultural".

"Asigurarea intereselor cetăţenilor este o sarcină primordială pentru partea transnistreană. Transnistria a înaintat o serie de iniţiative menite să rezolve problemele şi să îmbunătăţească dialogul cu Moldova. Cu regret, deocamdată nu vedem acţiuni de răspuns şi nu există nici dialog. Pledăm pentru reluarea cît mai rapidă a negocierilor în formatul «5+2»", a spus liderul de la Tiraspol.

Continuînd subiectul procesului de negocieri în formatul "5+2", Julia Monar a amintit că anul trecut, în cadrul preşedinţiei în OSCE, Germania a susţinut în mod activ dezvoltarea negocierilor şi soluţionarea problemelor de actualitate.

"Un pas serios în această cale a fost semnarea Protocolului de la Berlin în luna iunie a anului trecut. Este important să urmărim ca punctele din Protocolul de la Berlin să fie îndeplinite. Sarcina noastră este să ne asigurăm că compromisurile şi soluţiile găsite sînt realizate", a subliniat diplomatul.

Ea s-a pronunţat şi pentru găsirea unei soluţii de compromis în domeniul telecomunicaţiilor, pentru deschiderea podului peste Nistru în apropiere de satul Bîcioc.

Krasnoselski a remarcat că "problema deschiderii acestui obiect de importanţă strategică, economică şi socială s-a copt demult".

"Despre oportunitatea şi posibilitatea soluţionării acestei probleme am vorbit încă anul trecut cu ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pe cînd eram preşedinte al Sovietului Suprem. Transnistria propune o soluţie practică la această problemă. Esenţa iniţiativei şi justificarea ei motivată au fost deja trimise ca document oficial tuturor participanţilor la procesul de negocieri", a spus el.

Julia Monar a pledat pentru convocarea cît mai grabnică a reuniunii în formatul "5+2" la Viena, menţionînd că "în acest lucru sînt interesate atît părţile procesului de negocieri, cît şi garanţii şi observatorii".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?