X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Mihail Hîncu a devenit preşedinte al consiliului Băncii de Economii, succedîndu-l în acest post pe Victor Bodiu

18 iul. 2013,, 11:06   Economie
7017 0
Foto: click.md
Mihail Hîncu a devenit noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii (BEM), succedîndu-l în acest post pe Victor Bodiu, secretar general al Guvernului.

Potrivit agenţiei "Infotag", 100% dintre acţionarii care au participat la adunarea generală extraordinară a BEM din 12 iulie au votat unanim încetarea anticipată a mandatului membrilor Consiliului, Victor Bodiu şi Veaceslav Mămăligă. Acţionarii au votat unanim şi noua componenţă a Consiliului de Administraţie, din care fac parte Mihail Hîncu, Svetlana Besarab, Marina Covaci, Elena Matveeva şi Angela Voronina.

Solicitat de agenţia "Infotag" să comenteze retragerea din postul de preşedinte al Consiliului, Victor Bodiu a spus că acest lucru trebuie legat strîns de rezolvarea sarcinii majore: "obţinerea stabilizării situaţiei la Banca de Economii".

"Banca a intrat în albia normalităţii, înregistrînd rezultate stabile la toţi indicatorii. Da, problema cu capitalizarea ВЕМ nu a fost rezolvată deocamdată, dar aceasta o pot decide deja acţionarii, într-o atmosferă liniştită", a spus Bodiu, lăsînd să se înţeleagă că nu i-a fost uşor să cumuleze funcţiile de secretar general al Guvernului cu preşedinţia Consiliului de acţionari al băncii.

Bodiu a spus că situaţia de la Banca de Economii s-a redresat şi aceasta nu mai are nevoie de "măsuri cu caracter excepţional şi extraordinar".

"Acţionarii băncii trebuie să hotărască pentru ei în ce mod să rezolve cel mai eficient problema cu capitalizarea, astfel încît ВЕМ să activeze la capacitate deplină, înregistrînd rulajele anterioare la creditare şi la atragerea resurselor pe piaţă", a declarat Bodiu.

În viziunea secretarului general al Guvernului, Mihail Hîncu este o persoană de compromis la preşedinţia Consiliului, avînd în acesta doi reprezentanţi ai statului care deţine un pachet de 56%, şi doi reprezentanţi ai acţionarilor minoritari.

"Reprezentînd în postul de preşedinte al Consiliului interesele tuturor acţionarilor ВЕМ, domnul Hîncu va avea votul decisiv în cazul în care vor exista chestiuni discutabile", a conchis Victor Bodiu.

Pe 15 iulie Consiliul acţionarilor băncii a decis să convoace pe 2 august adunarea extraordinară a acţionarilor ВЕМ, prin corespondenţă. Adunarea are pe ordinea de zi o singură chestiune: majorarea capitalului social al ВЕМ prin intermediul unei emisiuni de acţiuni suplimentare închise. Lista acţionarilor băncii a fost întocmită la situaţia din 16 iulie. Buletinul de vot completat poate fi prezentat de acţionari personal sau prin poştă la oficiul central al băncii.

Mihail Hîncu este vicepreşedintele Confederaţiei Sindicatelor din R.Moldova.

Conform ratingului băncilor după trimestrul I din 2013, BЕМ a înregistrat rezultate impresionante (creşterea cu 93% a valorii în rating comparativ cu trimestrul IV, 2012). Aceasta i-a permis instituţiei să urce de pe poziţia a cincea pe a patra în grupul de bănci cu active de peste 3 mld. lei. Chiar dacă are indicatori de rentabilitate destul de mici, ВЕМ a reuşit să crească portofoliul de credite cu 9%, a scăpat de o parte din creditele neperformante (valoarea absolută s-a redus cu 27%), înregistrînd un rezultat financiar pozitiv pe primele trei luni ale anului curent. Banca are un nivel ridicat de active cu lichiditate înaltă în bilanţ, fapt nu tocmai benefic pentru eficienţa utilizării resurselor. Experţii revistei "Profit" susţin că dificultăţile pe care ВЕМ le-a avut în a doua jumătate a anului 2012 au rămas în trecut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?