X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Congresul de Medicină Internă evaluează starea sistemului de sănătate

25 oct. 2017,, 08:40   Societate
2984 1

În jur de 600 de specialişti notorii din ţară şi de peste hotare participă la ediţia din acest an a Congresului de Medicină Internă, care are loc la Chişinău între 24 şi 25 octombrie.

Evenimentul este dedicat Anului Nicolae Testemiţanu şi are menirea de a reflecta cele mai recente realizări ştiinţifice privind diagnosticul şi tratamentul maladiilor interne, promovînd şi mobilităţile în rîndul interniştilor din regiune. Ceremonia de inaugurare a lucrărilor Congresului au avut loc ieri seara, 24 septembrie, transmite IPN.

Preşedintele societăţii medicilor internişti şi reumatologi din Republica Moldova, Liliana Groppa, a spus că au trecut zece ani de la ultima întîlnire de acest gen, iar pe parcursul anilor multe s-au schimbat în sistemul medical. Potrivit ei, au apărut noi metode de tratament, noi tehnologii, care necesită a fi implementate şi în Republica Moldova. „Ne vom strădui ca toate noutăţile pe care le vom auzi la Congres să le implementăm ulterior în ţara noastră. Este vorba și de noi reforme”, a spus Liliana Groppa.

Prezent la ceremonia de inaugurare, premierul Pavel Filip, a declarat că sistemul medical a fost din totdeauna unul din principalele domenii de interes social. Potrivit premierului, într-un stat, Guvernul este cel mai interesat să aibă un sistem medical puternic, deoarece de sănătatea omului apt de muncă depinde dezvoltarea economică a statului. „Dezvoltarea acestui domeniu are legătură directă cu capacitatea financiară a statului. Construirea unui sistem puternic de sănătate are nevoie de educaţie în domeniu, de spitale şi infrastructură, dar şi de un climat economic sănătos”, a declarat Pavel Filip.

Ministrul sănătăţii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, a spus că medicina internă parcurge în prezent un traseu foarte dinamic. Potrivit ministrului, organizarea Congresului arată că reprezentanţii medicinii interne din Republica Moldova sînt antrenaţi în perfecţionarea sistemului de sănătate în conformitate cu noile tendinţe globale de tratament şi diagnostic. „Tendinţele pe care le vedem la nivel mondial, şi anume patologia cardiovasculară, endocrină, reumatologică, hepatică şi pulmonară, afectează milioane de oameni, iar faptul că depistăm aceste patologii la o vîrstă tînără, este un semnal de alarmă”, a spus Stela Grigoraş.

La rîndul său, Ion Ababii, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a remarcat că medicina internă se numără printre cetăţile de bază ale sistemului de sănătate. Potrivit rectorului, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 86% din decesele care au loc în lume sînt din cauza bolilor netransmisibile, de care sînt responsabili medicii internişti. „Din aceste considerente, în programul de formare a specialiştilor în universitatea noastră este prevăzut ca pe parcursul a şase ani de studii, la două treimi din orele care sînt la catedrele clinice să se studieze medicina internă. Acest lucru vorbeşte despre faptul cît de importantă este această temă”, a conchis Ion Ababii.

Congresul de Medicină Internă a ajuns la ediţia a III-a. Eveniment este organizat de Departamentul Medicină Internă al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în colaborare cu Societatea Medicilor Internişti şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?