Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Modul de calculare a concediilor suplimentare

24 oct. 2017,, 18:21   Societate
3364 0

Salariaţii care lucrează în condiţii vătămătoare, persoanele cu dizabilităţi de vedere severe şi tinerii în vîrstă de pînă la 18 ani beneficiază, potrivit Codului muncii, de un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de cel puţin patru zile calendaristice, scrie portalul BizLaw.md.

Totodată, în articolul 121, alineat (5) din Codul muncii se face trimitere și la convenţiile colective, la contractele colective sau cele individuale de muncă unde, de asemenea, pot fi prevăzute şi alte categorii de salariaţi cărora li se acordă concedii de odihnă anuale suplimentare plătite, precum şi alte durate, mai mari, ale concediilor decît cele specificate în Codul muncii.

Potrivit articolului 11 al Convenţiei colective (nivel naţional), salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri:

căsătoria salariatului – 3 zile;căsătoria copilului salariatului – 1 zi;înfierea copilului – 1 zi;decesul părinților, socrilor, soţului (soţiei), copilului – 3 zile;decesul fratelui/surorii; bunicului/bunicii – 1 zi;părinţilor care au copii în clasele I şi II – 1 zi la începutul anului şcolar şi 1 zi la sfîrşitul anului şcolar;încorporarea în rîndurile Armatei Naţionale a membrului familiei – 1 zi.

Concediul pe motive familiale se acordă strict în timpul survenirii evenimentului şi nu poate fi transferat în altă perioadă.


În articolului 13 se menționează că sub incidenţa Convenţiei cad toate unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică.

Concediile de odihnă anuale suplimentare plătite reprezintă venituri pentru beneficiarii acestor concedii. Respectiv, din totalul lor se vor calcula contribuțiile de asigurări sociale, primele de asigurări medicale, precum și impozitul pe venit la sursa de plată.

Concediul anual suplimentar plătit este un drept garantat și de Constituție, prin art. 43 alin. (4).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?