X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

CSJ a respins recursul Băncii Naţionale în dosarul acţionarilor noi ai MAIB

17 iul. 2013,, 16:15   Economie
3380 1
Foto : interakt.md
Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a respins miercuri recursul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) împotriva deciziei Judecătoriei sectorului Buiucani în dosarul privind acţionarii noi ai băncii Мoldova Аgroindbank (MAIB).

Şefa cancelariei CSJ, Marina Şişcovschi, a comunicat agenţiei "Infotag" că recursul "a fost restituit Curţii de Apel Chişinău (CCA), urmînd să fie examinat în mod prioritar în următoarele cinci zile".

Din motivarea deciziei CSJ rezultă că restituirea este condiţionată de faptul că, potrivit articolului 43 alineatul 4 din Codul de procedură civilă, decizia CSJ, ca instanţă superioară de drept comun, este definitivă şi irevocabilă.

Decizia a fost luată de un colegiu compus din trei judecători: Svetlana Filincova, Galina Stratulat şi Iurie Bejenaru.

BNM a atacat decizia Judecătoriei sectorului Buiucani, care i-a interzis să întreprindă orice acţiuni în privinţa acţionarilor noi ai MAIB cu înregistrare în Marea Britanie, Letonia şi Cipru.

Consiliul de administraţie al BNM încă pe 27 iunie a emis o decizie prin care a declarat "concertate" acţiunile celor cinci companii care au achiziţionat în total 17,2% dintre acţiunile băncii. Conform legislaţiei regulatorul pieţei le va cere acestor acţionari dreptul de deţinere a "cotei considerabile", în caz contrar pachetul urmează să fie vîndut altor investitori.

BNM a depistat semne de "management concentrat" în acţiunile celor cinci acţionari noi ai Мoldova Аgroindbank. Aceasta presupune că respectivii au avut o înţelegere preliminară asupra acţiunilor comune de cumpărare a acţiunilor MAIB. Pe 28 iunie Judecătoria sectorului Buiucani al municipiului Chişinău a interzis BNM să emită orice decizii în privinţa acţionarilor noi ai MAIB şi să le blocheze dreptul de vot, dar şi dreptul de desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, care a avut loc pe 28 iunie şi la care cu 86,2% dintre acţiunile cu drept de vot, acţionarii "vechi" şi cei "noi" l-au ales ca nou preşedinte al băncii pe Serghei Cebotari, în vîrstă de 49 de ani, anterior prim-vicepreşedinte al MAIB.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?