X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

SUA intenționează să-și întărească poziția militară în Africa

24 oct. 2017,, 20:00   Externe
1807 0

Statele Unite ale Americii intenționează să-și consolideze poziția militară în Africa pentru a-i vîna pe jihadiștii grupării “Statul Islamic” (SI) care încearcă să se repoziționeze după căderea 'califatului' lor de la granița dintre Siria și Irak, potrivit mai multor oficiali americani, relatează AFP.

După eliberarea de sub controlul jihadiștilor a orașelor Raqqa și Mosul, "Africa este unul din locurile unde știm că ISIS (“Statul Islamic” — n.r.) speră să își întărească prezența", a spus luni șeful Statului Major al SUA, generalul Joe Dunford. "Știm cît de importante sunt Libia și Sinai pentru Statul Islamic. Știm cît de mult au încercat să se stabilească în Africa de Est și, bineînțeles, acum vorbim și de Africa de Vest", a adăugat el într-o conferință de presă.

"Vom face recomandări secretarului" apărării Jim Mattis și președintelui Donald Trump "pentru repartizarea de unități necesare pentru a răspunde nivelului de amenințare pe care îl evaluăm", a adăugat șeful Statului Major, care urmează să prezideze marți la Washington o reuniune cu reprezentanți militari din 75 de țări pentru "a discuta despre următoarea fază a campaniei militare" împotriva Statului Islamic.

Africa este deja a doua zonă de intervenție în lume pentru Forțele Speciale ale SUA, după Orientul Mijlociu. Aceste unități de elită sunt însărcinate cu pregătirea de militari locali în lupta împotriva terorismului.


Ei nu ar urma totuși să plece în misiune cu militarii locali atunci când există un risc de luptă, a subliniat generalul Dunford. "Cred că ISIS va încerca să aibă prezență fizică și în alte părți decît Irakul sau Siria, acum că și-a pierdut califatul de la Raqqa și Mosul", a explicat el.

SUA susțin operațiunea militară franceză Barkhane din cinci țări din Sahel (Mauritania, Mali, Ciad, Niger, Burkina Faso), lăsînd Franței sarcina de a conduce lupta împotriva grupărilor islamiste radicale în această regiune cu aliații africani. SUA oferă în special alimentare aerianăpentru avioanele franceze și fac schimburi de informații cu Franța.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?