Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Coreea de Nord: planuri de război – atac cu antrax

24 oct. 2017,, 23:00   Externe
2204 0

Cercetătorii de la Harvard susțin într-un raport că Phenianul construiește un sistem de arme biologice pentru a-l folosi în cazul izbucnirii unui război total în Peninsula Coreeană.

În raport sînt indicați 13 agenți biologici, iar din arsenalul de arme pe care îl dezvoltă regimul lui Kim Jong-un au fost numite: antraxul, holera și variola.

Cercetătorii spun că Phenianul nu va folosi armele biologice ca încărcătură balistică, ci că are în plan trimiterea unor „vectori umani” deghizați în personalul unei firme de curățenie, care să răspîndească în secret agenții patogeni.

„Teoretic, este posibil ca nord-coreenii, deghizați în personal de curățenie și dezinfecție, să poată împrăștia agenții biologici cu niște pulverizatoare de rucsac”, se precizează în raportul elaborat de Centrul pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy School.

„O altă posibilitate este aceea ca nord-coreenii să introducă agenții patogeni în rezervele de apă din zonele orășenești”, se mai arată în raport.


Cercetătorii sînt de părere că, într-un conflict armat, Phenianul ar folosi armele biologice în faza inițială a războiului pentru a provoca „panică în rîndul populației” sau ca o „diversiune militară”.

Raportul are la bază surse deschise și interviuri cu diverși experți în armament biologic, dar autorii subliniază că blocada informațională din Coreea de Nord face dificilă confirmarea informațiilor.

Coreea de Nord s-a declarat, într-o scrisoare deschisă adresată recent parlamentelor cîtorva ţări, „putere nucleară cu drepturi depline" şi l-a acuzat pe preşedintele SUA Donald Trump că încearcă „să împingă lumea către un dezastru nuclear oribil", relatează CNN.

Ministrul Australian de Externe, Julie Bishop, a afirmat că scrisoarea deschisă este ceva fără precedent, nord-coreenii alegînd, de obicei, alte metode pentru a-şi exprima opiniile.

Scrisoarea, care datează din 28 septembrie, pare să fi fost distribuită la aproximativ o săptămînă după discursul lui Donald Trump la Adunarea Generală ONU, în care preşedintele SUA a afirmat că „Statele Unite ale Americii sînt puternice şi au răbdare, dar dacă va fi necesar să se apere sau să îşi apere aliaţii, nu vor avea altă opţiune decît să distrugă total Coreea de Nord”.

În scrisoarea deschisă, Coreea de Nord condamnă afirmaţiile lui Trump, precizînd că sînt echivalente cu o declaraţie de război, fapt semnalat de oficialii nord-coreeni la scurt timp după discurs. Statele Unite ale Americii au negat apoi că Trump ar fi declarat război Coreei de Nord.

„Dacă Trump crede că va face Coreea de Nord, o putere nucleară, să îngenuncheze prin ameninţarea unui război nuclear, ar fi o mare greşeală şi o dovadă de ignoranţă”, este menţionat în scrisoarea deschisă a Coreei de Nord.

Premierul Australiei Malcolm Turnbull a calificat scrisoarea drept „o vorbărie goală, ori despre cît de rău este Donald Trump”.

„Coreea de Nord este cea care ameninţă că va ataca Japonia, Coreea de Sud şi SUA cu rachete nucleare. Coreea de Nord este cea care ameninţă stabilitatea lumii”, a precizat Turnbull.

Atît Turnbull cît şi Bishop au declarat că scrisoarea deschisă arată că nord-coreenii sînt disperaţi, în contextual în care Statele Unite ale Americii şi aliaţii acestora sporesc sancţiunile îndreptate împotriva regimului din Coreea de Nord.

„Este o dovadă că strategia colectivă de presiune maximă din punct de vedere diplomatic şi economic prin sancţiuni, funcţionează”, a afirmat Bishop.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?