Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Atacurile cu arme chimice din Siria, pe masa Consiliului de Securitate al ONU

24 oct. 2017,, 12:11   Externe
2503 0

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite urmează să decidă marți în cursul unui vot dacă prelungește ancheta asupra atacurilor comise în Siria cu arme chimice, au informat luni mai mulți diplomați.

Această măsură riscă să fie blocată prin veto de Rusia — aliat al regimului condus de președintele Bashar al-Assad — care dorește să consulte mai întîi un raport privind atacul cu gaz sarin, comis la 4 aprilie la Khan Sheikhun, mic oraș din nordul Siriei, soldat cu peste 80 de morți.

Experții urmează să prezinte concluziile lor asupra acestui atac joi, 26 octombrie.

Statele Unite au cerut organizarea unui vot asupra proiectului de rezoluție prezentat săptămîna trecută vizînd să permită comitetului de experți ai ONU și Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să-și continue încă un an activitatea pentru identificarea autorilor atacurilor cu arme chimice în cei șase ani de război în Siria.

Ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a cerut vineri Consiliului de Securitate al ONU "să acționeze acum" pentru a susține această prelungire.


Mandatul actual al comisiei de anchetă — numită Joint Investigative Mechanism (JIM) — se încheie la 18 noiembrie.

Mecanismul comun de anchetă OIAC-ONU asupra armelor chimice din Siria a stabilit deja că Damascul a efectuat trei atacuri cu clor, în 2014 și 2015, și că gruparea Stat Islamic a utilizat gaz muștar în 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?