Defileul Trinca, Edineț (Slideshow)

Defileul Trinca, Edineț (Slideshow)

Cu acest slideshow sau o serie de fotografii în format flash moldovenii.md au început prezentarea celor mai frumoase și spectaculoase atracții naturale ale Republicii Moldova.

Tot ce veți vedea aici puteți găsi și în publicațiile de la compartimentul "Natura și Turismul în Moldova" de pe site-ul moldovenii.md.

În publicațiile de acolo se povestește în detalii și se prezintă informații mult mai ample despre minunile naturii Moldovei. La fel, albumurile foto prezentate la compartimentele respective conțin mult mai multe fotografii. Ideea slideshow-ului însă a luat naștere din dorința de a vă prezenta cele mai pitorești locuri din Moldova într-o rezoluție mai bună (în original acestea au 1920x1200 pixeli, proporția fiind de 16:10 ), concomitent montînd pe fundal muzică populară moldovenească, de regulă, precum și piese ale autorilor din Republica Moldova. Durata acestor slide-uri va varia de la 3 pînă la 5 minute. Fiecare slideshow tematic va fi însoțit de un text scurt.

În Moldova sînt multe monumente ale naturii, dar printre acestea sînt unele cu adevărat unice, care nu pot fi găsite nicăieri în altă parte, cu excepția unor regiuni din Ucraina, adiacente nordului Moldovei. Vorbim aici de Toltrele din preajma Prutului, în limba ucraineană – „medoborî”. Însă anume în nemijlocita apropiere de Prut ele sînt deosebit de impresionante și maiestuoase. De regulă, acestea sînt defileuri, situate de-a lungul rîurilor mici din nordul Republicii Moldova, dintre care ies în evidență: Ciuhur, Vilia, Racovăț, Draghiște, Camenca, Lopatnic. Toate acestea curg pe teritoriul a patru raioane: Briceni, Edineț, Rîșcani și Glodeni și sînt afluenți ai Prutului, reprezentînd cele mai vechi monumente geologice ale Moldovei, formate milioane de ani în urmă, cînd teritoriul de la Carpați pînă la poalele Caucazului era acoperit de imensa Mare Tortoniană, care avea ape calde. Anume în această mare coloniile polipilor de corali au format recife care pe parcursul a milioane de ani au fost acoperite de straturi de calcar, iar după ce apele mării s-au retras s-au transformat în dealuri și lanțuri stîncoase mărețe, unele dintre care îi oferă nordului Moldovei un relief, practic, muntos, deși în Moldova nu avem ca atare munți. De fapt, cea mai mare parte din suprafața țării noastre este acoperită de roci sedimentare, adică de un număr mare de rămășițe ale creaturilor marine de dimensiuni microscopice, continuarea articolului citiți aici.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load