X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Congresul ostașilor moldoveni a salutat decretul lui Dodon (FOTO)

20 oct. 2017,, 18:40   Societate
4583 2

Cel de-al doilea Congres al ostașilor moldoveni a fost inaugurat la Chișinău cu sprijinul administrației Președintelui, Uniunii Ofițerilor și Asociației Obștești „Forum-Moldova”.

În prima zi Congresul a găzduit o conferință științifico-practică pe tema „Mișcarea Populară pentru formarea Republicii Democratice Moldovenești”, în cadrul căreia istoricii proeminenți au prezentat rapoarte științifice, moderatorul întrevederii fiind fostul ministru al Apărării, doctor în istorie, generalul Victor Gaiciuc, relatează NOI.md.

Participanților la Congres a adresat un mesaj de salutare moderatorul Victor Gaiciuc care din numele Uniunii Ofițerilor a salutat decretul Președintelui Igor Dodon privind organizarea manifestărilor dedicate celei de-a 100-a aniversări a proclamării Republicii Democratice Moldovenești. Fostul ministru al Apărării a remarcat rolul major al ofițerilor și ostașilor în formarea statului moldovenesc și dezvoltarea conștiinței naționale. El și-a exprimat recunoștința față de Comandantul Suprem pentru eforturile depuse în promovarea valorilor naționale și onorarea istoriei țării. Celor spuse de Victor Gaiciu li s-au alăturat toate persoanele prezente care reprezintă floarea științei istorice moldovenești.


Dezvoltarea statului moldovenesc este strîns legată de necesitatea predării istoriei naționale veridice și, ca urmare, a înțelegerii clare a evenimentelor care au dus la formarea Republicii Democratice Moldovenești. Acest subiect a fost ridicat în cadrul discursul rostit de către consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării Corneliu Popovici, care a vorbit despre semnificația Decretului lui Igor Dodon care reglementează evenimentele, prilejuite de cea de-a 100-a aniversare a Republicii Democratice Moldovenești.

„Evenimentul care a avut loc acum 100 de ani, a avut un impact major asupra formării Statului Moldovenesc. În acest sens, Președintele Igor Dodon a semnat un Decret care reglementează manifestările solemne dedicate evenimentului, care a reprezentat punctul culminant în șirul de evenimente în istoria Moldovei de la începutul sec. XX. Indiscutabil, acestea sînt publicarea Programului Partidului Național Moldovenesc, organizarea congreselor țărănești și obștești, convocarea Congresului ostașilor moldoveni, constituirea Sfatului Țării, „organ cîrmuitor”, convocarea Congresului Moldovenilor din stînga Nistrului. Nu trebuie să uităm că aceste evenimente au o semnificaţie deosebită pentru istoria neamului nostru, continuitatea statalității moldovenească, în contextul istoric și etnic al devenirii lui ca națiune”, a declarat Popovici.

Despre intensificarea luptei poporului moldovenesc pentru propria statalitate a vorbit în discursul său doctorul în istorie, fostul viceprim-ministru Victor Stepaniuc. „Aspirația poporului de a trăi într-un stat independent a găsit înțelegere în mediul militar, al căruia reprezentanți au contribuit în mare măsură la restabilirea Statului Moldovenesc în forma, care a fost posibilă la începutul secolului XX. Instituțiile publice și asociațiile obștești au creat împreună toate condițiile necesare pentru ca Republica Democratică Moldovenească să devină un stat cu drepturi depline. Acest lucru a durat pînă cînd la 27 martie 1918 nu a fost adoptată o decizie care vine în contradicție cu interesele adevăraților patrioți care au insistat asupra independenței și suveranității țării sale”, a spus Stepaniuc.

Precizăm că Republica Democratică Moldovenească a fost proclamată la 2 decembrie 1917. Inițial aceasta a fost declarată drept o parte a viitoarei Rusiei Federale, dar pe 24 ianuarie 1918 Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești față de Rusia, iar la 27 martie 1918 - în favoarea unirii cu România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?