X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldova solicită Uniunii Europene să majoreze cotele de export

20 oct. 2017,, 11:10   Economie
2563 1

Republica Moldova a cerut Uniunii Europene să majoreze cotele de export pentru unele produse agricole interne furnizate pe piața UE, notează NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, solicitarea a fost făcută în cadrul reuniunii Comitetului de asociere RM-UE, în configurația comerț, care a avut loc la Chișinău.

Astfel, Moldova a solicitat partenerilor săi europeni să ia în considerare posibilitatea creșterii contingentului tarifar cu privire la numărul de mărfuri și produse exportate în UE, în special, grîu, orz, porumb, zahăr, alcool etilic.

Solicitarea Republicii Moldova a fost motivată prin faptul că, datorită suportului constant acordat de UE și evoluțiilor structurale, care au avut loc în ultimii ani în domeniul agricol, a crescut considerabil potențialul de export al țării noastre la anumite categorii de mărfuri. În context, s-a solicitat majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă proaspeți pînă la 25 de mii de tone, prune proaspete – 20 de mii de tone, cireșe – 2 mii de tone, precum și la produsele care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării – grîu – de la 75 de mii de tone la 250 de mii de tone, orz – 70 de mii de tone la 100 de mii de tone, porumb – de la 130 de mii de tone la 250 de mii tone, zahăr – de la 37,4 de mii la 50 de mii de tone, cereale prelucrate (alcool) – de la 2500 la 15 mii de tone etc.


Partea UE a salutat progresele înregistrate în domeniile prioritare, ce derivă din angajamentele asumate în cadrul implementării de către Republica Moldova a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), lansînd ideea că toate solicitările autorităților moldovenești vor fi examinate și, pornind de la evoluțiile pe piața comunitară, soluționate în favoarea producătorilor naționali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?