X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Bolnavii de cancer din Moldova se vor putea trata și la clinicile private

19 oct. 2017,, 14:50   Societate
3075 1

Restricțiile impuse instituțiilor medicale private în ceea ce privește prestarea serviciilor medicale pentru bolnavii de cancer vor fi anulate, informează NOI.md.

Un proiect de lege în acest sens, elaborat încă în anul 2015, a fost votat astăzi în prima lectură de către deputați. În prezent, Institutul Oncologic din Chișinău este unica instituție din țară abilitată cu dreptul de a acorda servicii medicale acestui grup de pacienți. Autorii inițiativei susțin că prin legea existentă, pacienților oncologici le este îngrădit dreptul de a beneficia de o alternativă în țară, la alegerea instituției medicale și a medicului.

Conform modificările propuse la Legea ocrotirii sănătății, serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic vor fi acordate de instituţiile medico-sanitare publice acreditate și instituţiile medico-sanitare private licenţiate. Astfel, domeniul de prestare a serviciilor medicale oncologice va fi demonopolizat, susțin autorii. Aceștia mai spun că noile prevederi vor reduce povara financiară a pacienților prin oferirea oportunităților mai puțin costisitoare în Moldova, va spori calitatea serviciilor acordate datorită concurenței din sectorul privat și va contribui la sporirea fluxului de pacienți de peste hotare.

Opiniile deputaților față de acest proiect au fost pozitive. „De ce există așa mare opunere din partea unor factori de decizie? Sau poate se tem de concurență? Trebuie să asigurăm dreptul cetățeanului de a alege unde să se trateze - într-o instituție publică sau în una privată”, a punctat deputatul PLDM Tudor Deliu.

Inițiativa a fost salutată și de deputata PDM Elena Bacalu, care a opinat că astfel pacienții din Moldova nu vor fi puși în situația de a apela la tratamente extrem de costisitoare peste hotare.


„Cu toții cunoaștem cazuri cînd pacienții își vînd casele, apartamentele și merg la tratament peste hotare. Moldova are doctori buni și foarte buni, dar, cu părere de rău, în unele instituții avem echipament sub orice critică”, a relatat Bacalu.

Autorii proiectului de modificare a Legii ocrotirii sănătății sînt Oxana Domenti, Boris Golovin și Andrian Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?