X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Spînceană: Examinarea „la microscop” ar trebui aplicată și partidelor în parte

18 oct. 2017,, 09:41   Politică
2141 0

Examinarea „la microscop”, aplicată la nivelul clasei politice ar trebui aplicată și partidelor în parte, pentru a vedea cum funcționează ca parte a unei societăți, care sînt înzestrate cu anumite funcții, inclusiv cele de a recruta lideri politici și a-i angaja în lupta pentru putere.

Părerea a fost exprimată de sociologul Vitalie Sprînceană, la dezbaterile publice cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit sociologului, trebuie să se facă o deosebire dintre birocrația de partid și ocupanții funcției politice. Potrivit lui, dacă facem distincția, observăm o disimetrie de putere, de exemplu, în interiorul partidului, dintre conducere și membri. De asemenea, trebuie de analizat și rolul organizațiilor de tineret și al organizațiilor de femei în furnizarea noilor lideri. El a mai menționat că, la nivel de discurs, actorii politici stau în cîteva teme de mulți ani: integrare UE, aderare la spațiul rusesc sau unirea cu Romînia, temele de interes real pentru cetățeni fiind altele, iar o renovare a clasei politice implică și o renovare a discursului public.

„O discuție despre calitatea clasei politic ar trebui să aibă și această variabilă. Cum să facem ca partidele înseși să funcționeze altfel decît funcționează acum, să funcționeze ca mașinile de recrutat persoane competente, angajate, competente? O altă dimensiune este că între politicieni și societate este atestată o mare distanță. Dacă analizăm întrebările despre problemele sociale care îi macină pe cetățeni, vom vedea de obicei că sînt în capete opuse”, a adăugat Vitalie Sprînceană.

Referind-se la influența societății civile asupra clasei politice, Vitalie Sprînceană, susține că „participarea e cheia”. Sociologul spune că unul din neajunsurile sistemului electoral mixt este abordarea doar a unui aspect al organizării și funcționării dreptului de asociere politică și lasă celelalte neatinse, ceea ce și reproduce starea de inegalitate. El consideră că Legea partidelor ar trebui modificată pentru ca cetățenilor să le fie mai ușor să se asocieze în diferite grupuri politice care promovează anumite interese, inclusiv regionale.

„Mie mi se pare foarte nedreaptă Legea partidelor, pentru că ea pune piedici participării cetățenilor ordinari, inclusiv prin pragul înaintat pentru înregistrarea unui partid. Cetățenii au dreptul constituțional să se asocieze în organizații politice și nu există un număr magic care le poate fi impus”, a spus Vitalie Sprînceană.

Dezbaterile publice „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, constituie ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?