Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

PDM: Starea clasei politice din Moldova reflectă situaţia reală din ţară

18 oct. 2017,, 09:01   Politică
3964 9

Starea clasei politice din Moldova reflectă situaţia reală din ţară, consideră reprezentantul Partidului Democrat (PDM), Vitalie Gamurari.

Marţi, în cadrul unor dezbateri publice, el a spus că "pentru redresarea clasei politice a republicii este nevoie de un consens între toate partidele parlamentare şi extraparlamentare. Partidul Democrat au demonstrat în mod repetat că este gata pentru un dialog, dar mai are nevoie de înţelegerea tuturor viziunilor asupra dezvoltării politice a Moldovei".

Gamurari a menţionat că "pentru reformarea clasei politice a Moldovei trebuie educată o nouă generaţie de politicieni, iar aici poate fi aplicată experienţa franceză: datorită lui Charles de Gaulle, la Paris şi Strasbourg deja de jumătate de secol funcţionează cu succes Şcoala Naţională de Administraţie, care a furnizat Franţei trei preşedinţi de succes".

Potrivit lui, "declaraţiile unor politicieni cu privire la instituirea unui regim autoritar în Republica Moldova sînt greşite, iar cel mai bun exemplu este organizarea unor astfel de dezbateri".

Reprezentantul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Radu Marian, a remarcat că "reforma clasei politice ar trebui să înceapă cu o finanţare mai deschisă a partidelor politice".

Deputatul socialist Grigore Novac a amintit că liderul PAS, Maia Sandu, acum cîţiva ani îşi desfăşura activităţile alături de Vlad Plahotniuc, iar în declaraţiile sale către presă încearcă din anumite motive să nu se atingă de "furtul secolului".

El consideră că PAS este un proiect politic al lui Sandu, menit să obţină electoratul PLDM, care îşi pierde poziţia.

"Partidul Socialiştilor este pregătit pentru un dialog cu toate partidele care îşi pun drept obiectiv menţinerea statalităţii Moldovei. Şi se va ocupa de consolidarea consecventă a tuturor forţelor politice care au ca scop realizarea acesteia. Însă PSRM nu vede nicio posibilitate de apropiere de partidele implicate în furtul miliardului şi în desfăşurarea unei politici antisociale şi antistatale", a spus reprezentantul PSRM.

Secretarul general al Partidului Platforma DA, Chiril Moţpan, a spus că "adoptarea sistemului electoral mixt este un adevărat dezastru, iar pentru Moldova singura soluţie la criza politică ar putea fi schimbarea clasei politice, aşa cum cer cetăţenii republicii".

Expertul sociolog Vitalie Sprîceană a menţionat că "reforma clasei politice ar trebui să se bazeze pe creşterea participării societăţii civile, a experţilor independenţi în procesul de luare a deciziilor politice. În Moldova există legea privind transparenţa procesului decizional, care de facto nu funcţionează. Un exemplu este întreaga serie de dezbateri parlamentare privind sistemul electoral mixt, care nu a avut niciodată forma unui dialog real cu guvernarea".

Potrivit lui, "partidele moldoveneşti trebuie să abordeze problema ideologiei, pentru ca politica lor să se bazeze cu adevărat pe principiile indicate în denumirile şi programele partidelor. Şi pentru ca cetăţeanul simplu, cunoscînd principiile ideologice ale partidelor, să înţeleagă e ce se bazează acţiunile unui sau altui partid".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?