X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Declarație: Irosim milioane pe compensații în loc să investim

17 oct. 2017,, 10:12   Capitala
4798 4

Autoritățile municipale alocă milioane de lei pentru compensații la căldură, asta în timp ce acești bani ar putea fi investiți în eficientizarea energetică a blocurilor din Chișinău, notează NOI.md.

Declarația a fost făcută de expertul în energetică de la IDIS Viitorul, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”

Potrivit lui de aproape un deceniu autoritățile locale alocă 60 milioane de lei anual pentru compensații la căldură populației social vulnerabile, asta deși acești bani ar putea fi investiți în izolarea clădirilor și trecerea la sistemul de distribuție orizontală a agentului termic) .

Chișinăul este unicul oraș din Republica Moldova care acordă compensații pentru căldură în perioada rece a anului, în volum de 40% din factura la energia termică pentru populația social vulnerabilă.

Potrivit lui Parlicov, în Republica Moldova problema facturilor mari la căldură ține în primul rînd de proasta eficiență energetică a blocurilor. Pentru comparație, Republica Moldova consumă de trei ori mai multă energie termică pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu comparativ cu statele din UE. Situația creată a fost moștenită din perioada sovietică cînd resursele energetice erau foarte ieftine și nu se punea problema eficienței energetice, iar în prezent nu ne mai putem permite irosirea energiei.


”Banii alocați consumatorilor vulnerabili de către autoritățile municipale de facto subvenționează ineficiența energetică”, a precizat Parlicov.

Experiența S.A.”Termoelectrica” cu blocul de pe str.Pandurilor 52 demonstrează că investițiile medii necesare pentru trecerea de la sistemul vertical de distribuție a agentului termic la cel orizontal ajung la circa 500 euro pentru fiecare apartament.

În concluzie, expertul în energetică susține că dacă e să admitem că circa 10% din apartamentele din fiecare bloc sînt locuite de consumatori social vulnerabili, atunci cu cele 60 milioane de lei alocate pentru compensanții s-ar putea mobiliza pînă la 600 milioane de lei pentru investiții în eficiența energetică a clădirilor. Respectiv, o parte din banii alocați anual din bugetul municipal ar trebui să fie combinați cu mijloacele financiare din fondul de eficiență energetică pentru constituirea unui pachet financiar disponibil pentru îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor din Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?