X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Rezultatele alegerilor din Kîrgîstan

16 oct. 2017,, 00:01   Externe
2628 0

Candidatul pro-guvernamental la alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Kîrgîzstan, Sooronbay Jeenbekov, a cîștigat scrutinul cu aproape 55% din voturi.

Rezultatul vine împotriva previziunilor de dinaintea alegerilor și care stîrnește unele temeri privind posibile tulburări în această fostă republică sovietică unde pînă în prezent fiecare transfer de putere a fost marcat de incidente, relatează AFP.

Estimările avansate înaintea votului sugerau o competiție foarte strînsă între cei trei candidați, Sooronbay Jeenbekov, Omurbek Babanov și Temir Sariev. Dar rezultatul final îl plasează pe al doilea clasat, Babanov, la mare distanță de Jeenbekov, el obținînd numai 33%.

Om de afaceri considerat unul dintre cei mai înstăriți din Kîrgîzstan, Omourbek Babanov s-a declarat sigur înaintea alegerilor că va cîștiga și a acuzat serviciile de securitate că 'pregătesc provocări' pentru a influența scrutinul în favoarea lui Jeenbekov, candidatul Partidului Social-Democrat și susținut de președintele în exercițiu, Almazbek Atambaev.

Acesta din urmă a promis alegeri corecte, dar duminică a anunțat că au fost arestați responsabili politici care, conform autorităților, puneau la cale incidente după închiderea urnelor.


În Kîrgîzstan mandatul prezidențial durează șase ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?