Moldova marchează astăzi Ziua Națională a Donării de Organe

Moldova marchează astăzi Ziua Națională a Donării de Organe

Republica Moldova marchează în acest an Ziua Natională a Donării de Organe, printr-un eveniment public în cadrul căruia specialiștii din domeniu vor discuta despre importanța donării de organe și rezultatele țării noastre în acest domeniu.

Totodată, aceștia vor distribui materiale informative și vor răspunde la întrebările participanților la eveniment, notează NOI.md.

La fel, pe 13 octombrie 2018, Republica Moldova va fi gazda celui mai important eveniment internațional Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe, cu genericul „Speranță pentru viață”, care este la cea 19-a ediție și este susținută de Consiliul Europei, iar în perioada 11-12 octombrie 2018 va avea loc cea de-a 21-a Conferință a Comitetului de transplant de organe (CD-P-TO) a Consiliului Europei.

Anul 2017 este un an marcant pentru medicina de transplant din Republica Moldova, deoarece în acest an a fost aprobat Programul Național de Transplant pentru anii 2017-2021, care prevede o creștere graduală a numărului de transplanturi efectuate anual și lansarea programului de transplant cardio-pulmonar.

Menționăm că pe parcursul anului 2017 s-au efectuat 17 transplanturi renale, 11 transplanturi hepatice, 29 de transplanturi de cornee și aproape 100 de transplanturi de os.

Dezvoltarea serviciului de transplant de organe şi ţesuturi în țara noastră a demarat cu transplantul ţesutului osos şi corneei. În anul 1982 a fost înfiinţat Centrul de Transplant Renal pe lîngă Secţia de hemodializă a Spitalului Clinic Republican, iar primele acte legislative şi normative naţionale în domeniul transplantului au fost adoptate în anul 1999.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load