Autorităţile de la Tiraspol s-au plîns comisarului UE pe Moldova

Autorităţile de la Tiraspol s-au plîns comisarului UE pe Moldova

Moldova încalcă drepturile Transnistriei şi locuitorilor ei la libera circulaţie şi activitatea economică liberă. Această opinie a fost prezentată de conducerea autoproclamatei RMN la întrevederea de ieri cu o delegaţie a Consiliului Europei, condusă de Comisarul pentru drepturile omului Nils Muiznieks.


Potrivit presei locale, oaspeţii s-au interesat de respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, manifestările violenţei domestice, respectarea drepturilor omului în penitenciarele din Transnistria.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a remarcat faptul că respectarea drepturilor omului este un subiect important pentru Transnistria, subliniind că "într-un stat în care legea este respectată de toţi – de la preşedinte la cetăţeanul de rînd – încălcările drepturilor omului sînt practic excluse". El a constatat că în relaţiile dintre Transnistria şi Moldova se atestă fapte de încălcare a drepturilor omului.

Ministrul de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, a dezvoltat tema, spunînd că, "în prezent, aproape toţi locuitorii republicii se confruntă în mod regulat cu încălcarea drepturilor lor ca urmare a aplicării de către Moldova a unui complex întreg de măsuri restrictive unilaterale împotriva Transnistriei". El a enumerat probleme în domeniul libertăţii de circulaţie a cetăţenilor şi a vehiculelor, mobilitatea academică, precum şi urmărirea penală motivată politic a transnistrenilor în Moldova.

Potrivit lui, "lipsa de pregătire a părţii moldoveneşti de a rezolva la masa de negocieri probleme economice şi sociale complexe existente provoacă implementarea unor noi mecanisme de blocadă împotriva Transnistriei şi a cetăţenilor săi".

"Oamenii nu trebuie să fie ostaticii conflictelor politice. Sperăm că veţi contribui la îmbunătăţirea situaţiei în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor cetăţenilor Transnistriei", a spus el.

Însărcinatul pentru drepturile omului Veaceslav Kosinski a subliniat că autorităţile Transnistriei "sînt deschise pentru dialog, fiind gata să lucreze pentru creşterea nivelului de apărare a drepturilor omului".

 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load