Filip vorbește despre o nouă condiție a UE pentru alocarea banilor

Filip vorbește despre o nouă condiție a UE pentru alocarea banilor

Premierul Pavel Filip susține că a fost surprins să audă că partenerii europeni vor lua în calcul și componenta politică la acordarea suportului bugetar pentru Republica Moldova, comunică NOI.md.

Șeful Executivului susține că, anterior, în discuțiile cu comisarul european pentru Politică Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, nu s-a pus această problemă, unicele condiții pentru acordarea asistenței financiare fiind legate de realizarea reformelor.

„Cu atît mai rău este că și suportul direct bugetar, care niciodată nu avut o legătură cu vreo condiție politică, am aflat de la colegul Cioclea și Armașu, aflați în vizită la Washington, că vom primi suportul bugetar după ce vom avea o evaluare a respectării normelor democratice și de drept din Moldova. Este o noutate, pe care am auzit-o ieri de la colegi, pentru că, în discuțiile pe care le-am avut la New York cu comisarul Hahn, dumnealui a spus că nu se va face legătură cu condițiile politice”, a menționat Filip astăzi, în cadrul ședinței comune Parlament-Guvern.

Premierul a mai menționat că, spre deosebire de guvernele precedente, actualul nu a fost învestit cu încredere necondiționată din partea UE, după toate cele întîmplate în ultimii ani. Acum relația cu UE a devenit mai pragmatică, a subliniat el.

„Să nu avem iluzii că vom reveni vreodată în aceeași situație cînd partenerii externi vor susține orbește Moldova. Unicul instrument pe care îl avem la îndemînă în relația cu UE este realizarea condițiilor. Nu sînt tocmai fericit să vă spun acest lucru, dar trebuie să fim realiști să și să înțelegem că nu vom mai avea avansuri de încredere. Argumentul nostru vor fi realizările”, a spus Filip.

În ceea ce privește acordarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, Filip a declarat că există 28 de condiții ce trebuie realizate, iar pentru alocarea primei tranșe de 40 de milioane urmau a fi îndeplinite 10 condiții. El a declarat că autoritățile lucrează pe această dimensiune și, cel mai probabil, banii vor fi primiți la începutul anului viitor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load