X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Europarlamentar: Mă îndoiesc că Vilnius va fi „summitul Moldovei”

14 iul. 2013,, 13:01   Politică
8395 4
Foto: kasjauns.lv
Va fi summitul de la Vilnius din noiembrie unul de succes pentru Moldova? Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton a dat asigurari Chisinăului că da. Mesaje similare au venit și din partea preşedintelui celui mai mare partid din Parlamentul European, Wilfred Martens, şi dinspre emisarul Uniunii Europene la Chisinau.

Dar Tatjana Ždanoka, din Letonia, membră a Parlamentului European din partea ecologistilor şi a Alianţei Libere a Europenilor nu împărtăşeşte entuziasmul colegilor ei conservatori și liberali, însă acordă Moldovei note mai bune decît altor ţări din cadrul Parteneriatului Estic.

Fiind întrebată dacă consideră că Vilnius va fi „summitul Moldovei”, în sensul că Moldova este țara care va obține cel mai mult acolo, Tatjana Ždanoka a răspuns că „spre regretul moldovenilor trebuie să spun că mă îndoiesc de acest lucru. Rațiunile geopolitice surclasează rațiunile economice, iar din acest punct de vedere Ucraina este mult mai interesantă pentru UE sau pentru ceilalți jucători geopolitici. Apoi, Caucazul este altă poveste, este un alt punct strategic pentru dorința UE de a se extinde către est”.

În opinia deputatului Parlamentului European, Moldova va parafa la Vilnius Acordul de asociere cu UE, însă din punct de vedere geopolitic se dă prioritate Ucrainei.

Totodată Tatjana Ždanoka a menționat că semnarea acestui acord ar putea aduce și dezavantaje, iar în cazul Letoniei, după deschiderea pieței pentru bunurile din UE, s-au închis multe întreprinderi locale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?