Statele Unite au anunțat că se retrag din UNESCO

Statele Unite au anunțat că se retrag din UNESCO

Statele Unite ale Americii au anunțat că se retrag din UNESCO invocînd faptul că organizația culturală, științifică și educațională a ONU persistă în politica sa anti-Israel, scrie The Independent.

 

„Această decizie nu a fost luată cu ușurință și reflectă preocupările Statelor Unite referitoare la siturile UNESCO, precum și nevoie de reformare fundamentală a organizațieinesco, nevoia de reformă fundamentală în cadrul organizației”, se arată într-o declarație transmisă să Departamentului american de Stat.

Aceștia au anunțat că directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA și că aceasta va intra în vigoare pe data de 31 decembrie.

Statele Unite și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație. SUA speră, totuși, să rămînă un stat non-membru, observator, pentru a contribui în probleme importante precum libertatea presei și protecția patrimoniului mondial.

Statele Unite s-au mai retras odată din organizație în timpul administrației Reagan, în 1984. Atunci, Ronald Regan a susțintut că UNESCO este părtinitoare în favoarea Uniunii Sovietice. Președintele George W. Bush a revenit în 2002 în cadrul organizației. Statele Unite au încetat să finanțeze Unesco în 2011, după ce organizația a acceptat Palestina ca membru.

Un exemplu de caz în care UNESCO ar fi luat o decizie anti-Israel a fost anul acesta în luna iulie, cînd a decis să includă orașul Hebron, din Cisiordania, în Patrimoniul mondial, declarîndu-l zonă protejată și sit de o valoare excepțională.

În timp ce palestinienii au salutat decizia UNESCO, premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit-o “O altă decizie delirantă a UNESCO”.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load