CSJ dezaprobă verificarea judecătorilor de către SIS

CSJ dezaprobă verificarea judecătorilor de către SIS

Curtea Supremă de Justiție consideră neconstituțională practica verificării judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS), comunică NOI.md. 

Această practică este prevăzută de Legea privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice. Astfel, CSJ pune la îndoială mai multe prevederi din această lege, și anume: obligativitatea consimțirii de către judecător a verificării sale de către SIS, în caz contrar fiind dispusă eliberarea sa din funcție; așa-zisul caracter consultativ al avizului SIS pentru Consiliul Superior al Magistraturii; aprecierea dată actelor judecătorești de către SIS.

Potrivit CSJ, pentru a rămîne în funcție, judecătorului i se impune, în realitate, renunțarea la anumite drepturi – cum ar fi dreptul la respectarea vieții private – fără să cunoască întinderea controlului efectuat de SIS. Însă consimțămîntul dat în asemenea condiții nu este valabil, pentru că nu este unul în deplină cunoștință de cauză, argumentează reprezentanții Curții. 

O altă prevedere a legii contestate de CSJ se referă la modul în care SIS colectează informații despre o persoană sau alta – aici putînd fi vorba despre informații care constituie secret comercial, bancar sau secret protejat prin lege. „Aceste prevederi sînt foarte vagi, nu stabilesc despre ce surse, informații, registre și secrete este vorba și permit încălcarea dreptului la respectarea vieții private a judecătorului”, se mai arată în argumentarea Curții.

Potrivit CSJ, este inacceptabil ca deciziile Consiliului Superior al Magistraturii să fie dictate de concluziile unui aviz aparținînd unei instituții (SIS) „care nu se află în subordinea sa și căreia îi lipsesc garanțiile independenței și imparțialității”.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load