Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Madridul îi dă liderului catalan un ultimatum

12 oct. 2017,, 21:00   Externe
3618 2

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a dat un ultimatum de cinci zile preşedintelui separatist catalan Carles Puigdemont să-şi clarifice poziţia cu privire la declararea independenţei.

În cazul în care Carles Puigdemont confirmă declararea independenţei regiunii sale, Madridul îi va acorda un termen suplimentar - pînă pe 19 octombrie - să facă cale întoarsă. Despre acesta a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP, scrie Agerpres.

Guvernul de la Madrid va recurge, ulterior, la articolul 155, care-i permite să suspende autonomia Cataloniei, a precizat sursa citată.

Ambele ultimatumuri au fost incluse într-o cerere oficială trimisă miercuri Guvernului catalan, a anunţat preşedintele Guvernului conservator de la Madrid Mariano Rajoy. Rajoy a anunţat această cerere într-o ameninţare voalată cu aplicarea articolului 155.


Șeful executivului catalan a anunțat o suspendare a declarației de independență a regiunii, lansînd în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania.

Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un “stat independent”, dar că acest proces ar trebui să fie înghețat în așteptarea altor tratative.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?