X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De la cosmonaut la contabil. Ce specialități aleg tinerii din Moldova

14 oct. 2017,, 15:00   Societate
3608 0

Din acei 15 mii de absolvenți ai ciclului I de facultate, din anul 2016, cei mai mulți au obținut diploma de studii superioare în științe economice (28%).

Aici se mai adaugă și o cincime din acei șase mii de studenți care au finalizat studiile de master. Pe locul doi al popularității se află științele educației. Necesitatea de a avea diplomă de master pentru a profesa condiționează și cota sporită a acestui domeniu în cazul structurii absolvenților de masterat.

Top trei domenii este încheiat de specialitatea de drept: 15% dintre diplomele eliberate pentru ciclu I și 18% dintre diplomele eliberate pentru ciclu II au aparținut acestui domeniu.

Domeniile mai ”aplicative” rămîn în urma specialităților care captivează studenții deja de mai mult de 10 ani la rînd. Cu toate acestea, teoretic, într-o țară în care sînt atît de mulți economiști și atît de multă lumea cu formare în drept, minimum situația economică ar trebui să fie deja peste nivelul așteptărilor.

În cazul colegiilor, în anul 2016, cele mai multe diplome au fost înmînate specialiștilor din domeniile ingineriei, prelucrării și construcțiilor, fiind urmate de sănătate și asistență socială, care sînt practic aceleași la număr ca și diplome din domeniile afacerilor, administrării și dreptului. Pe locul patru, cu 9%, se situează diplomele oferite în educație, fiind urmate de Servicii și IT, cu cîte 8% din totalul diplomelor eliberate de către colegii.


Analizînd structura absolvenților școlilor profesionale, se observă că trei pătrimi dintre absolvenți au acordat prioritate studiilor în domeniul ingineriei, prelucrării și construcțiilor, pe locul doi aflîndu-se Serviciile, cu 24% dintre diplomele eliberate (aici majoritatea aparține serviciilor hoteliere, restaurante și alimentație publică – 15%).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?