X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

8 milioane de euro de la UE, pentru restaurarea rețelelor Moldelectrica

12 oct. 2017,, 13:00   Economie
5981 0

Uniunea Europeană va aloca Republicii Moldova un grant de 8 milioane de euro pentru restaurarea rețelelor ÎS Moldelectrica, iar termenul de implementare a proiectului propriu-zis va fi prelungit cu încă un an.

Acestea sînt prevederile anexei la Acordul privind finanțarea proiectului de restaurare a rețelelor de transportare a energiei electrice a ÎS Moldelectrica, semnat de Guvernul Moldovei și Uniunea Europeană la 17 decembrie 2012. Prevederile au fost aprobate de Guvern în scopul prelungirii termenului de implementare a proiectului în cauză cu încă un an – de la 54 la 66 de luni, pentru a reuși să obțină și să valorifice toate mijloacele prevăzute.

Conform actului de bază, grantul de 8 mil. euro va fi alocat de Uniunea Europeană pentru cofinanțarea proiectului de restaurare a rețelelor de transportare a energiei electrice Moldelectrica și pregătirea sectorului pentru aderarea Moldovei la rețeaua europeană a operatorilor sistemului de transmisie a energiei electrice ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity).

Grantul este divizat în două componente. 6 mil. euro sînt destinați lucrărilor asupra proiectului, iar 2 mil. euro – pentru asistență tehnică. Se prevede ca prima tranșă să constituie 3 mil. euro, iar a doua, în aceeași sumă, va fi acordată după ce ÎS Moldelectrica va valorifica nu mai puțin de 80% din suma primei tranșe.

Surse din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii menționează că permisiunea pentru prima tranșă a fost primită doar la 17 mai 2017 și Moldelectrica a putut valorifica doar 30% din suma totală de 3 mil. euro. Astfel, condițiile pentru primirea celei de-a doua tranșe nu au fost îndeplinite. Pornind de la cele expuse, Guvernul va semna o anexă la Acordul cu UE pentru prelungirea termenului de implementare a proiectului cu încă un an, pentru a primi și valorifica întregul grant.

Scopul principal al proiectului este consolidarea interconexiunilor regionale și dezvoltarea comerțului regional cu energie electrică, modernizarea echipamentelor sistemului energetic al Moldovei, restaurarea rețelelor de transportare a Moldelectrica și reducerea pierderilor din rețelele electrice pentru a ajuta țara să adere la ENTSO-E, fapt ce va deschide noi posibilități pentru sectorul energetic.

ÎS Moldelectrica este o întreprindere sută la sută de stat, subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii. Funcțiile de bază ale ei sînt: transportarea energiei electrice prin rețelele de înaltă tensiune; controlul operativ centralizat la nivelul serviciului centralizat de dispecerat; exploatarea sistemelor de interconexiune pentru transportarea energiei electrice în paralel cu sistemele energetice ale altor țări etc.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?