Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon a obținut progres în relațiile Moldova - Rusia

12 oct. 2017,, 09:21   Politică
4671 8

Președintele Igor Dodon, deși are doar împuterniciri simbolice, a obținut progres în unele direcții ale relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

„Aceste întîlniri, măsurile care sînt întreprinse și faptul că Rusia vine în întîmpinare Moldovei cu înțelegere constituie un plus pentru statul nostru și pentru societatea noastră”, spune politologul Pavel Midrigan. Potrivit lui, pentru Moldova piața rusească rămîne importantă după mai multe componente și trebuie păstrată.

Deputatul socialist Vladimir Țurcan consideră foarte importantă susținerea deschisă și concretă de către președintele rus, Vladimir Putin, a poziției președintelui Igor Dodon în ceea ce privește parteneriatul strategic cu Federația Rusă. „Vladimir Putin, de asemenea, a subliniat clar că Rusia intenționează să susțină forțele care, împreună cu Igor Dodon, intenționează să meargă pe această direcție. Este vorba despre reanimarea relațiilor strategice cu Federația Rusă”, spune parlamentarul.

Analistul politic Anatol Țăranu afirmă că Republica Moldova are nevoie de relații strategice cu Federația Rusă, dar statul nu are nevoie de relații bune cu orice preț. „Ruperea relațiilor s-a produs în momentul în care Republica Moldova a încercat să-și expună poziția privitor la suveranitate”, spune analistul. Anatol Țăranu se întreabă cu ce preț se va pune punct conflictului transnistrean, promis de președintele Vladimir Putin. Potrivit lui, este inadmisibil ca lucru să se întîmple în schimbul supunerii Moldovei politicii rusești și pierderii suveranității.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat la ședința Consiliului șefilor de state al CSI și a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic din Soci, a avut o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. În cadrul discuției, șeful statului s-a referit la problema transnistreană, menționînd că Moldova susține reglementarea politică a conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri „5+2”, în condiţiile respectării principiilor de suveranitate şi integritate teritorială a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?